VĂ„rdmiljarder borde ha satsats under marken

Förlorade byggjobb pÄverkar samhÀllet i grunden.

Behovet av investeringar i vatten och avlopp Àr enorma och stödet skulle vara en injektion för hela byggbranschen.

Behovet av investeringar i vatten och avlopp Àr enorma och stödet skulle vara en injektion för hela byggbranschen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledarkrönika2024-03-18 06:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Om det finns utrymme för en svĂ„r kris varje Ă„r spelar det förstĂ„s stor roll vilket prefix man vĂ€ljer. För 2024 blev det ”vĂ„rdkris”. Eftersom sjukvĂ„rden beskrivits som ett ”svart hĂ„l” dĂ€r det saknades mĂ„nga miljarder, vilket skulle resultera i massuppsĂ€gningar om inget gjordes. Storsjukhusen, regionerna, samarbetsorganisationen SKR och den politiska oppositionen gjorde gemensam sak. Det Ă€r kris!

Det var nĂ„got som inte stĂ€mde. Regionerna kom in i fjolĂ„ret med gigantiska överskott frĂ„n de föregĂ„ende tre Ă„ren. Lite hade man samlat i ladorna men samtidigt hade man anstĂ€llt folk, mycket folk. Det fanns sĂ„ att sĂ€ga att ta av. ÄndĂ„ Ă€r det bara tvĂ„ regioner, SkĂ„ne och Östergötland, som varslat personal, dock inga lĂ€kare och sjuksköterskor (UNT Ledare 5/3).

Ilskna kommentarer och vissa tillrĂ€ttalĂ€gganden kom. ”Varför i helvete ska Östergötland ha mer pengar?”, frĂ„gade sig exempelvis Aftonbladets kolumnist Peter Kadhammar (6/3) och hĂ€nvisade till att regionen anstĂ€llt 1 000 personer sedan 2020. Men dĂ„ var det redan för sent. Regeringen hade avsatt sex miljarder kronor extra till regionerna i vĂ„rbudgeten.

En helt annan kris seglar vidare mot brÄddjupet. Stoppet i byggsektorn Àr inte i första hand ett hack i kurvan för byggjÀttar. Den hÄller pÄ att utvecklas till en bred samhÀllskris med arbetslöshet och bostadsbrist, samt personalbrist nÀr byggandet sÄ smÄningom kommer i gÄng.

Hittills i Ă„r har 384 byggbolag gĂ„tt i konkurs. Det innebĂ€r en ökning med 84 procent jĂ€mfört med samma period i fjol, enligt Creditsafe. Samtidigt har 6 015 personer varslats, jĂ€mfört med 3 771 förra Ă„ret, en ökning med 60 procent, skriver tidningen Arbetet (8/3).

Regeringens svar har varit att man bekĂ€mpar inflationen. FramgĂ„ngen dĂ€r leder snart till sĂ€nkta rĂ€ntor och en ljusning för bostadsmarknaden, hĂ€vdar man. Sedan höjs ocksĂ„ rotavdraget tillfĂ€lligt under 2024 ”för att stĂ€rka bygg- och bostadssektorn”.

Det Ă€r helt sant att det Ă€r inflationen och rĂ€ntelĂ€get som lett till tvĂ€rniten för byggbranschen. Men det Ă€r inte sĂ„ att faran Ă€r över nĂ€r prisökningarna Ă€r under kontroll och rĂ€ntan viker nedĂ„t igen. KostnadslĂ€get Ă€r fortsatt skyhögt vilket kommer att bestĂ„ framöver. Bostadsbyggandet sjönk frĂ„n 67 000 bostĂ€der 2021 till 29 000 i fjol och nedgĂ„ngen fortsĂ€tter 2024.

TvÀrnit, förresten? Definitivt för större bostadsprojekt, ja. Men privata investeringar i lokaler ökar i Är och ombyggnad av bostÀder ligger pÄ samma nivÄ som fjolÄret, för övrigt högre Àn under hela 2010-talet, enligt prognoser frÄn Byggföretagen. SÄ mycket för höjt rotavdrag. Mindre byggföretag jobbar i princip pÄ som vanligt och regeringen hÀller bensin pÄ en brasa som glöder ganska bra.

Till huvudfrÄgan: Hur hade de sex vÄrdmiljarderna kunnat anvÀndas om regeringen insett att byggkrisen borde prioriterats högst? Det Àr inte en lÀtt frÄga att besvara. Grundproblemen pÄ bostadsmarknaden Àr liksom tidigare en dysfunktionell hyresmarknad, bristande konkurrens i byggsektorn (inklusive byggmaterial) samt alldeles för strikta byggnormer.

MĂ„nga regeringar har försökt lansera olika former av investeringsstöd för bostĂ€der. Mest har man dĂ„ lyckats snedvrida marknaden och skapat begrepp som ”Danellgropar” och ”Odellplattor”. FrĂ„gan om fri hyressĂ€ttning för nyproduktion, en rest frĂ„n Januariavtalet, betraktas som politiskt död, liksom förstĂ„s att göra nĂ„got Ă„t hyresregleringarna.

En rimlig vÀg hade varit en statlig injektion för byggande av ny nödvÀndig infrastruktur, exempelvis vatten- och avloppsledningar. Eftersom varje byggjobb ger tre eller fyra andra jobb hade satsningen betalat sig sjÀlv och kompetensen funnits kvar nÀr bostadsbyggandet tar fart igen.