– Det är så sjukt varmt, det är tur att vi har en fläkt. Jag letade fläkt till mina föräldrar också men i butiken skrattade de åt mig: ”Haha fläkt, allt är slut för länge sedan”. ”Hur ska jag veta det”, jag har ju precis kommit hem från Grekland tänkte jag.

Mannos Nakos är tillbaka hemma i Uppsala efter två veckor i Thessalonikitrakterna.

– Inte tillräckligt länge om du frågar mig, men en liten semester i alla fall. Vi åker ner varje år och hälsar på mormor och morfar, berättar han.

Föräldrarna är från Grekland, men han själv är uppväxt i Gränby och diskuterar med Uppsala Basket om att stanna i stadens lag i höst.

– Det är lite tråkigt att det går så sakta. Det känns som att basketen i staden är på väg... bort.

Han har varit Uppsala Basket trogen nästan hela karriären, men berättar att det nu står mellan att fortsätta där och att gå till en klubb i Stockholm.

– Jag har mycket vänner inom basketen och har gjort mycket för basketen i Uppsala så man blir väl någon sorts kulturbärare, men det går inte att spela gratis, säger Mannos Nakos.

Det finns många basketår kvar i kroppen, men han säger att han kommer se slutet på karriären när satsningen inte lönar sig av andra anledningar.

– Det handlar om hur mycket det ska vara värt att vara borta från hemmet. Det ska vara någorlunda bra ekonomiskt, annars kan jag lägga tiden på min familj. Jag tror många fruar kan relatera till en hatkärlek mot sporten när männen är borta så mycket.

Själv fyller Mannos 30 år nu och han tycker att han uppfyller den bild som han tidigare föreställde sig av sitt 30-åriga jag.

– Jag tänkte att jag skulle ha familj och barn när jag är 30 och det har jag idag. Meningen med livet för mig var att skaffa en familj och sedan ta det därifrån.

Han har många tankar och planer för vad som kan hända härnäst.

– När man kommer upp i ålder börjar man tänka i andra banor. Vad händer efter basketen och vad gör man då? Allt ska vara bra för mig och familjen, jag är inte själv längre och det är fler att tänka på.

Han tvekar inte en sekund på frågan om vardagen är förändrad nu jämfört med när han kom fram som basketspelare.

– Ja, allting har förändrats. De som har barn kan nog relatera, men när man får barn kretsar allt kring dem. Alltså allt, och då menar jag verkligen allt. Det har tagit tid att komma in i det men nu känner jag ändå att jag gjort det.

Mannos Nakos är inte bara engagerad i sin egen son. Tillsammans med lagkamraterna Axel Nordström och Anes Zekovic anordnar han ”Uppsala basketball camp” för över 50 basketälskande barn och ungdomar.

– Jag minns hur det var när jag var liten på basketläger, säger han.

– Man hade ledare som man såg upp till och fick umgås med dem och andra barn en hel vecka. Jag vill att barn ska få känna den glädjen genom att vara med oss och få göra det vi har att erbjuda under en vecka. Jag gillar att pyssla och fixa med saker och det känns riktigt bra när man får ett resultat.

Två av lägerveckorna var i juni, men den tredje inleds på hans 30-årsdag den 13 augusti.

– Det blir roligt och en annan erfarenhet att fira med dem. Sedan ska jag fira med släkt och vänner, för 30 är ändå stort och man vill fira med dem, säger Mannos Nakos.