Ny säkerhetspark lockar byggfolk till Arlanda

För att motverka olyckor och förbättra hälsan inom byggbranschen har en stor säkerhetspark öppnats utmed Kolstavägen vid Arlanda flygplats.

"Det är bra att vi får göra det här. Även om jag kan en del om säkerhet sedan tidigare så är det bra att bli påmind kontinuerligt", säger Ludvig Jansson, när han kliver upp ur ett rassäkrat schakt.

"Det är bra att vi får göra det här. Även om jag kan en del om säkerhet sedan tidigare så är det bra att bli påmind kontinuerligt", säger Ludvig Jansson, när han kliver upp ur ett rassäkrat schakt.

Foto: Maria Lindblom

Arlanda2019-11-06 14:00

Det är måndagsförmiddag och en stor grupp med unga byggnadsarbetare och några tjänstemän från Veidekke sitter i en konferenssal. Längst fram står parkens verksamhetsledare Björne Karlsson och kursledare Håkan Eskilsson. De berättar hur viktigt det är för säkerheten att man pratar med varandra på arbetsplatserna.

– Att skriva listor räcker inte. Det är mer effektivt om någon även säger exempelvis ”bra Emil” när han kommer ihåg att knäppa hakbandet på hjälmen, säger Björne Karlsson.

Efter flera frågeställningar och diskussioner är det dags att gå ut i parken där verklighetstrogna miljöer har byggts upp med dockor, byggmaterial och maskiner. Här finns 15 olika scenarier som rör allt från arbete på hög höjd till asbest, säker schakt och ergonomi.

Men först får alla ställa sig i en ring och kursledarna passar på att prata om hur viktigt det är att lyfta de mjuka frågorna i vardagen.

– Vi gör riskanalyser och annat. Men det som mest påverkar säkerheten – stämningen i arbetsgruppen – pratar vi inte tillräckligt ofta om.

Björne Karlssons råd är att berätta för sina arbetskamrater om det hänt något särskilt på morgonen, innan du kom till jobbet, eftersom stress och problem leder till att man tappar fokus.

– Vi tål alla stress olika bra olika dagar, därför är det bra för säkerheten att alltid kolla läget i gruppen innan man sätter igång och jobbar.

Vid en höglyft ligger en docka i mänsklig storlek under ett av maskinens stora hjul. Gruppen får föreslå vad det var som gjorde att föraren inte såg sin arbetskamrat. 

Att samma arbetsuppgift genomförts flera gånger tidigare och att föraren är van att ingen går bakom maskinen, att föraren lyssnade på musik i mobilen, att backvarningssignalen var urkopplad är några av förslagen.

– Ja, att det brister i kommunikationen och att det saknas fokus är två vanliga orsaker till olyckor, säger Björne Karlsson.

Kursdeltagarna Ludvig Jansson och Demba Gassama har båda arbetat nära höglyftar. 

– Det såg läskigt ut med dockan, jag tror man blir mer försiktig på jobbet efter att ha gått den här kursen. Jag har lärt mig mycket i dag, eftersom jag är ganska ny i branschen, säger Demba Gassama.

Även mer erfarna deltagare tror att de kommer ha nytta av kursen.

– Ja, det är bra med repetition. I vårt jobb kan allt hända, från ras- och fallrisker till att man trampar snett, säger bland andra Rahim Savari och Filip Christiansen.

– Det är bra med repetition. I vårt jobb kan allt hända, från ras- och fallrisker till att man trampar snett, säger bland andra Filip Christiansen (tv) och Rahim Savari (th).
– Det är bra med repetition. I vårt jobb kan allt hända, från ras- och fallrisker till att man trampar snett, säger bland andra Filip Christiansen (tv) och Rahim Savari (th).
Den första i Sverige

Byggbranschens säkerhetspark är landets första och enda i sitt slag. Verksamheten drivs som en förening och det är medlemmarna, från entreprenörer till beställare, som tillsammans utvecklar parken.

Här får deltagarna ett blandat lärande där de både kan se, höra, göra och reflektera.

Intresset för parken har varit stort sedan invigningen i oktober.

Byggnadsarbetare är en av de mest skadedrabbade yrkesgrupperna i Sverige.

Karta: Kolstavägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!