Flickan har i förhör lämnat nya uppgifter om händelser i familjen. Paret är sedan tidigare åtalade för synnerligen grov misshandel av flickan, som är i övre förskoleåldern. En kväll i december fördes hon okontaktbar och svårt nedkyld till sjukhus, där upplivningsinsatserna pågick i flera timmar innan flickan var utom livsfara. Hon fick bland annat 22 elchocker på sjukhuset. Paret åtalades senare för att ha orsakat nedkylningen som en form av bestraffning, men har nekat till brott. Inga klara besked finns om vad som skett.

LÄS MER: Nya uppgifter stoppade rättegång

Mitt under rättegången i Uppsala tingsrätt för två veckor sedan fick åklagaren besked om att flickan lämnat nya uppgifter. Förhandlingen avbröts, kort innan paret skulle förhöras. Efter det har två nya barnförhör hållits med flickan. UNT har tagit del av förhören, som nu ingår i förundersökningen. Där berättar flickan bland annat hon duschats i kallt vatten och fått slag med ett bälte, när hon gjort något fel.

Artikelbild

| Arkivbild. Man åtalas för dödshot mot Uppsalapar.

Nu åtalas paret för fler brott mot flickan. Enligt åklagaren har mannen vid åtminstone sju tillfällen duschat eller badat flickan i kallt vatten:

– Hon har berättat om flera tillfällen då hon duschats kallt och även om händelser då hon fått ligga kvar i kallvatten, säger kammaråklagare Karin Koci, som leder förundersökningen.

Mannen misstänks också vid tre tillfällen ha slagit flickan på kroppen med ett bälte, som orsakat smärta och i något fall blåmärke. Båda gärningarna rubriceras som misshandel.

Mannen misstänks dessutom vid två tillfällen ha förmått flickan att stå stilla inomhus under en timmes tid. I samtliga fall har det, enligt åklagaren, rört sig om medveten bestraffning av flickan.

I de nya förhören har mannen medgett både duschningar i kallt vatten, slag med bältet och att flickan fått stå stilla på sitt rum som bestraffning. Han säger också att kvinnan känt till och varit vittne till duschningarna och slagen.

Både mannen och kvinnan åtalas nu för grov fridskränkning. Enligt åtalet har kvinnan känt till gärningarna men inte försökt hindra dem och därför medverkat till dem. I stämningsansökan skriver åklagaren att kvinnan som vårdnadshavare för flickan har "skyldighet att skydda och ha omsorg om henne". Hon nekar i förhören till de nya misstankarna och säger att hon inte sett mannen slå flickan eller några duschar i kallt vatten:

– Min klient förnekar brott, säger kvinnans försvarare, advokat Catrin Listad.

I de tidigare barnförhören sade flickan att hon inte minns något av den händelse som ledde till att hon blev svårt nedkyld och fördes akut till sjukhus i december. Enligt åklagaren har hon i de nya förhören inte kunnat berätta mer:

– Det är oklart om hon minns just den händelsen, säger Karin Koci.

Åklagaren anser ändå att de nya uppgifterna stärker bevisningen mot paret för den svåra nedkylningen:

– Jag menar att det gör det, eftersom flickans berättelse visar att det som vi påstått verkligen har förekommit.

LÄS MER: Par åtalas för svårt nedkyld flicka

Paret har hela tiden nekat till att ha gjort något som orsakat nedkylningen i december. I de nya förhören står de fast vid sina uppgifter. Enligt paret hade flickan badat när mannen plötsligt hittade henne livlös i badkaret. Han tog upp henne ur badet och inledde hjärt- och lungräddning samtidigt som kvinnan larmade SOS. Enligt paret kan hon ha blivit kall när hon låg i ett rum där fönstren varit öppna, men enligt åklagaren har läkarna avfärdat den förklaringen. Flickan omhändertogs av sociala myndigheter omedelbart efter händelsen.

Rättegången mot paret återupptas på torsdag. Flera vittnen är kallade sedan tidigare, bland andra rättsläkare, vårdpersonal och experter på nedkylning. Åklagaren vill nu även höra vittnen om bland annat uppgifter som ska ha lett till oro för familjens situation hos socialtjänsten.

UNT har sökt den åtalade mannens försvarare.