Mattias Söders mor Christina bor sedan en tid tillbaka på äldreboendet Björklingegården. Vid ett fåtal tillfällen per år får boendet ha en av de vårdcyklar kommunen har tillgång till. En vårdcykel är en typ av cykel där en vårdtagare som inte kan ta sig runt för egen maskin kan få sitta bekvämt i fören medan en vårdgivare manövrerar cykeln. Häromdagen när modern var en av dem som skulle få skjuts runt orten på cykeln föddes tankarna kring en insamling hos Mattias Söder - Björklingegården borde få en alldeles egen vårdcykel. Men insamlingen tog fart först efter att han kontaktat kommunen.

– Jag skrev till kommunen och frågade varför inte varje äldreboende hade en egen vårdcykel. De svarade att det handlar om pengar. För tillfället finns det ett antal cyklar som de i samarbete med Röda Korset och Cykling utan ålder lotsar mellan boendena. Då kände jag att alla ställen borde ha en egen cykel, säger Mattias Söder.

Den påbörjade insamlingen har mottagits mycket positivt av personalen, uppger Mattias. Och även andra som bor på orten har uppmärksammat engagemanget som sprids via sociala medier. 

Artikelbild

| Så här ser vårdcykeln som Björklingegården får låna några tillfällen per år.

– Många kommenterar med positiva tillrop och delar mitt inlägg vidare. Min fru Anna och min systerdotter Rebecka hjälper också till att få ihop pengarna vi behöver. Jag tror att en vårdcykel kan kosta runt 60-70 000 kronor, så vi behöver många bidrag. 

Insamlingen är i full gång men ännu är det en bit kvar till att nå målet.  

– En egen vårdcykel till boendet skulle verkligen ge våra äldre möjligheten att komma ut i friska luften och se omgivningarna mycket oftare. Jag pratar med alla företagare jag känner och hoppas att många vill sponsra en cykel. Vi planerar att ställa oss med bössor utanför mataffären tills vi är i mål, säger Mattias Söder.

 

Artikelbild

| Äldreboendet Björklingegården har 37 lägenheter fördelade på fem avdelningar.