Döda hästarna i Heby inte plågade

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har lämnat ett preliminärt svar om dödsorsaken bakom de två döda hästarna i Heby. Står sig utlåtandet kommer brottsrubriceringen att ändras.

Två hästar låg döda i en hage i Heby kommun i en vecka. Om SVA:s preliminära besked står sig stryks djurplågeri som brottsrubricering.

Två hästar låg döda i en hage i Heby kommun i en vecka. Om SVA:s preliminära besked står sig stryks djurplågeri som brottsrubricering.

Foto: Läsarbild

Heby kommun2019-09-16 16:32

Det var för två veckor sedan som både polisen och Heby kommun fick ta emot samtal om två döda hästar som legat i en hage i kommunen i flera dagar. En läsare berättade då för tidningen att det luktade väldigt illa på platsen och att det dröjt dagar innan de döda hästarna blivit övertäckta av varsin presenning.

Den tidigare ägaren hade fått djurförbud från länsstyrelsen i Uppsala och uppgav för polisen att hästarna därför hade blivit avlivade, men att den traktor som skulle frakta bort kadavren gått sönder. Eftersom dödsorsaken inte kunde konstateras på plats togs de av polis till SVA för obduktion och en förundersökning gällande djurplågeri inleddes.

Men nu tyder SVA:s utlåtande på att brottsrubriceringen inte håller.

– Står sig utlåtandet hela vägen kommer djurplågeri att strykas. Och det ska mycket till för att det utlåtandet ska komma att ändras, säger polisens presstalesperson Jonas Eronen.

I stället kommer i så fall en ny anmälan att göras gällande brott mot djurskyddslagen.

– Det finns ett regelverk att förhålla sig till när man avlivar djur och den som dödat hästarna har inte följt det, säger Jonas Eronen.

Går det att säga hur hästarna dött?

– Jag har inga såna detaljer. Hästarna har inte lidit men det är inte gjort på rätt sätt.

Enligt Jonas Eronen kan det dröja flera veckor innan det slutgiltiga utlåtandet från SVA kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!