Förslaget: Ge Tärnsjö ett kulturhus

Under hösten har fritidsgården i Tärnsjö väckts till liv igen. Nu vill initiativtagarna se ett kulturhus på orten.

Josefin Lööv har under hösten startat en ideell ungdomsgård i Tärnsjö. Nu är hon en av de som står bakom ett medborgarförslag om att Heby kommun bör satsa på ett kulturhus på orten.

Josefin Lööv har under hösten startat en ideell ungdomsgård i Tärnsjö. Nu är hon en av de som står bakom ett medborgarförslag om att Heby kommun bör satsa på ett kulturhus på orten.

Foto: Ebba Örn

Tärnsjö2019-11-22 13:15

De slitna lokalerna ovanpå Tärnsjö bibliotek har stått tomma ett tag, berättar Josefin Lööv. Under hösten har hon tillsammans med Madelene Carlén dragit igång en ideell ungdomsgård på orten, knappt ett år efter att Heby kommun lade ner fritidsgården.

Men den nya ungdomsgården saknar långsiktiga lokaler och det är här som bibliotekets ovanvåning kommer in i bilden. I ett medborgarförslag till kommunfullmäktige föreslår Josefin Lööv, Madelene Carlén och Gabriella Friberg Westin att våningen görs om till ett kulturhus.

– Vi är villiga att hjälpa kommunen att rusta upp lokalerna med ideell kraft. Ungdomarna får jättegärna hjälpa till. Sedan fritidsgården stängde har de inte haft nånstans att ta vägen, säger Josefin Lööv.

Hon menar att det som Heby kommun skulle behöva göra är att handikappanpassa toaletter och ingångar, så att de uppfyller krav på tillgänglighet, och stå för färg och golvplattor som klickas i. Resten skulle ideella krafter göra.

I en skiss bifogad till medborgarförslaget har de undertecknade ritat upp hur våningen skulle kunna disponeras för att rymma parallella aktiviteter och verksamheter. Och även andra ideella föreningar har varit positivt inställda till förslaget, säger Josefin Lööv.

– Jag har bland annat haft kontakt med PRO och SarOn i Tärnsjö, en förening för funktionsvarierade. De behöver också tillgängliga lokaler att träffas på. Tärnsjö är en ort där det finns stora socioekonomiska behov och då är såna här mötesplatser ännu viktigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!