Högbrunsten stänger parken – för farligt

Älgparken i Gårdsjö lockar tusentals besökare varje år. Men under höstmånaderna får de hålla sig undan, då är älgtjurarna inte så vänliga.

Leffe Lindh och älgen Sigge. Sigge är drygt ett år och lite tonårig i sättet men har inte börjat brunsta än.

Leffe Lindh och älgen Sigge. Sigge är drygt ett år och lite tonårig i sättet men har inte börjat brunsta än.

Foto: Ebba Örn

Heby kommun2019-09-17 20:30

– Kom då Silvia, ja kom då.

Det låter som att Leif "Leffe" Lindh lockar på sin hund, i stället är det en älgkalv som kommer trippandes ut från skogsbrynet. Hon vet att när Leffe kallar vankas det käk och stoppar vant ner sin mule i hinken med pellets. Bara några hundra meter bort, i ett annat hägn, står älgtjuren Linus. Han och de andra tjurarna är anledningen till att älgparken håller stängt för besökare såhär års.

– De är så aggressiva nu på grund av brunsten, det skulle nog vara rent ut sagt livsfarligt att släppa in gäster eftersom älgarna är så hormonstinna. De anfaller till och med mig, och skulle inte skilja på en gäst, säger Leffe Lindh.

Högbrunsten, som den här perioden kallas, pågår i ungefär två månader. Under den tiden vågar sig inte ens Leffe Lindh själv in i hägnet, utan skjuter in mat under grinden.

– Så sent som i går morse skulle jag in i ett av hägnen. Men då stod Pelle, en av tjurarna, och frustade och hade blivit brunstig över natten. Då är det ingen lek, då ser han mig som en rival och jagar mig på min fyrhjuling tills han blir så trött att jag kan ta mig ut ur hägnet.

Älgkorna är i sin tur bara brunstiga ungefär var tredje vecka under den här tiden och sedan dräktiga i åtta månader. Valet av partner görs mycket utifrån storleken på hornen. Sedan älgen Holger dog i våras har en ny alfahane tagit över i gruppen: Linus.

– Han har alla fördelar som har så stora horn, tjurarna med små horn får inte mycket brudar.

Lagom till försommaren kommer älgkalvarna. Då bor Leffe Lindh med dem under den första tiden och blir som han själv uttrycker det deras "plastpappa".

– De sköter sig ju mycket själva, men vi har en väldigt fin relation som bygger på deras villkor.

Tar älgtjurarna ansvar för kalvarna?

– Nej, inte ett skit. Kalvarna går med sin mamma i ett år ungefär, eller i två år om hon inte blir dräktig igen. När korna får nya kalvar blir de aggressiva mot sina andra kalvar och stöter bort dem.

Gårdsjö älgpark har tillåtelse att ha femton vuxna älgar i den 25 hektar stora inhägnaden. Inräknat årets kalvar är älgarna i dag femton stycken. I vinter kommer Leffe Lindh därför sälja några av kalvarna.

– Det är tufft att skiljas från dem, när man varit nära dem sedan de var små. Men det är en del av livet och jag är glad att jag kan sälja dem till andra älgparker.

Älgparken öppnar för besökare igen i november.

Leif "Leffe" Lindh.
Leif "Leffe" Lindh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!