Textilkonst väcker frågor om tillhörighet

Uppsalakonstnären Elisabeth Bucht skildrar Tärnsjö i sitt nya verk "Släppa taget, ta emot".

Detaljbild av Elisabeth Buchts verk "Släppa taget, ta emot" som ställs ut i Konstkuben utanför Tärnsjö bibliotek mellan 15 oktober och 3 november.

Detaljbild av Elisabeth Buchts verk "Släppa taget, ta emot" som ställs ut i Konstkuben utanför Tärnsjö bibliotek mellan 15 oktober och 3 november.

Foto: Elisabeth Bucht

Tärnsjö2019-10-15 08:59

Elisabeth Bucht kände inte Tärnsjö när hon blev tillfrågad av Region Uppsala att skapa ett verk för Konstkuben. Men eftersom den mobila utställningslokalen skulle placeras utanför Tärnsjö bibliotek var det självklart för henne att lära känna orten och dess människor.

– Genom Facebook kom jag i kontakt med boende i Tärnsjö och bad dem berätta om sin hemort. Alla kom in på amerikaresenärerna, och det temat blev snabbt självklart för mig, säger textilkonstnären.

Gemensamt var berättelser om släktingar som rest till Amerika, som blivit kvar eller som återvänt, men också berättelser om nya vänner som kommit till Tärnsjö nyligen. Fram växte textilverket "Släppa taget, ta emot" som består av ett virkat hus och tre virkade, mänskliga gestalter i naturlig storlek. Mellan sig skickar gestalterna en liten handduksbåt.

– Man vet inte vem som är på väg vart, vem det är som släpper taget och vem som tar emot. Att släppa taget är någonting som vi människor gör hela tiden, i denna process krävs ofta en tillit och en tro på ett snällt emottagande på en annan plats i livet eller världen.

Under utställningsperioden kommer Elisabeth Bucht att hålla workshops på biblioteket i Tärnsjö och för elever på Tärnsjö skola.

– De kommer att få illustrera varsin mötesplats i Tärnsjö i textil och så kommer vi gemensamt sätta ihop det till ett stort lapptäcke över Tärnsjö.

Verket invigs under tisdagen, 15 oktober klockan 17 vid Tärnsjö bibliotek och visas fram till den 3 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!