"Vi har inte fått leverans på två veckor"

Redan för två veckor sedan började sjukvårdsmaterialet på vårdcentralen i Östervåla sina. Nu är verksamhetschefen orolig för hur länge situationen kommer fortgå.

Under fredagen kommer verksamhetschefen på Östervåla vårdcentral att kontakta kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, för att få hjälp att beställa in sjukvårdsmaterial.

Under fredagen kommer verksamhetschefen på Östervåla vårdcentral att kontakta kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, för att få hjälp att beställa in sjukvårdsmaterial.

Foto: Erik Kulo/arkiv

Östervåla2019-10-11 10:27

Ivonne Arvidsson är verksamhetschef på vårdcentralen i Östervåla och berättar att personalen måste tänka till kring vilket material som de använder, eftersom de inte vet när de får in nytt igen.

– Det handlar om provtagningsmaterial, exempelvis halsprov, och omläggningsmaterial till såromläggningar. Vi har lite på lager men vi har inte fått leverans på två veckor och fortsätter det så här kan patienter påverkas.

Vanligen får vårdcentralen i Östervåla sjukvårdsmaterial levererat varje vecka. Men de senaste två veckorna har leveranser uteblivit. I veckan gick Region Uppsala upp i stabsläge på grund av uteblivna leveranser av material till sjukvården och situationen ser likadan ut i ytterligare fyra regioner.

Under fredagen kommer Ivonne Arvidsson att kontakta Heby kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska.

– Förhoppningsvis kan kommunen hjälpa oss att beställa material från deras leverantör. Till en början var jag inte orolig, men nu är man lite orolig, eftersom vi inte får något besked om när leveranser ska komma igång igen.

Kommer patienter att drabbas?

– Nej, de behöver inte vara oroliga. Vi gör allt för att säkerställa patientsäkerheten, säger Ivonne Arvidsson.

Har du varit med om någon liknande situation förr?

– Nej, det har jag inte. Jag har jobbat på vårdcentral sedan 2013 och under den tiden har vi aldrig haft en sån här situation.

Hebys vårdcentral är stängd under fredagen för personalplanering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!