Medborgarnas synpunkter ska tas tillvara

En lyxversion av en camping, nytt Ă€ldreboende pĂ„ HĂ„llnĂ€shalvön eller möjlighet till Ă„ngbĂ„tsturer pĂ„ TĂ€mnaren. ÖnskemĂ„len Ă€r mĂ„nga nĂ€r Tierps framtid ska formas.

Kommunarkitekten Adam Nyström leder arbetet med att ta fram en ny översiktsplan i Tierps kommun. I det arbetet ingÄr bland annat medborgardialoger.

Kommunarkitekten Adam Nyström leder arbetet med att ta fram en ny översiktsplan i Tierps kommun. I det arbetet ingÄr bland annat medborgardialoger.

Foto: Kjell Sjöberg

InfrastrukturfrÄgor2019-09-15 09:00

Arbetet med att teckna kommunens framtid i görs i form av en ny översiktplan dÀr en fÀrdriktning anges. Arbetet har pÄgÄtt ett tag - men Ànnu finns inget innehÄll i Tierps nya plan.

– Innan vi skriver nĂ„got vill vi veta vad vĂ„ra medborgare tycker och hur de ser pĂ„ framtiden. Vi vill ha deras tankar med oss i det hĂ€r arbetet frĂ„n första början, sĂ€ger Adam Nyström, kommunarkitekt i Tierps kommun och den som leder arbetet.

Adam Nyström förklarar att den plan som börjat tas fram ska teckna bilden av Tierp fram till Ă„r 2050. 

Det första steget Ă€r nu sĂ„ kallade medborgardialoger pĂ„ nio olika platser. Det arbetet har redan börjat och tjĂ€nstemĂ€n och politiska företrĂ€dare har bland annat varit pĂ„ plats i hembygdsföreningens lokal Gröna Lund i HjĂ€lmunge pĂ„ HĂ„llnĂ€shalvön. 

– De hĂ€r trĂ€ffarna bestĂ„r av tvĂ„ olika delar. Dels har vi en gruppövning dĂ€r deltagarna fĂ„r tycka till i olika övergripande frĂ„gor nĂ€r det gĂ€ller kommunens framtid, men sedan fĂ„r de Ă€ven möjlighet att komma med egna förslag pĂ„ nya saker som de skulle vilja se i kommunen, sĂ€ger Adam Nyström.

PÄ de dialogmöten som hÄllits har kommunen fÄtt en mÀngd förslag som flerbostadshus i de mindre orterna i kommunen, en rejÀl satsning pÄ turismnÀringen med fiskecamper vid DalÀlven och en utbyggd hÀlso- och sjukvÄrd bortom Tierps tÀtort.

Förutom medborgarnas synpunkter regleras utformning och innehĂ„ll i översiktsplanen av plan- och byggnadslagens regler samt vad som framgĂ„r av regionala- och statliga planer. 

Hur har deltagandet varit hittills?

– I HjĂ€lmunge var det fyrtio deltagare medan det var ett tjugotal i Mehedeby hĂ€r om kvĂ€llen. Det som Ă€r viktigt att betona med medborgardialoger Ă€r att vi dĂ€r fĂ„r möjlighet att ta del av medborgarnas kunskaper och tankar om framtiden. Det Ă€r viktigt och vi vill se sĂ„ mĂ„nga som möjligt pĂ„ de hĂ€r trĂ€ffarna, sĂ€ger Adam Nyström.

Nya översiktsplaner tas fram med jÀmna mellanrum i landets kommuner. Att en ny tas fram i Tierp beror pÄ att man frÄn politiskt hÄll menade att den nuvarande planen som gÀller för tidsperioden 2010 till 2030, saknar aktualitet pÄ omrÄden som rör bostadsbyggande, arbetsmarknad, företagande, social service, infrastruktur, hÄllbarhetsfrÄgor och andra samhÀllsfrÄgor.

NÀsta medborgardialog hÄlls i Söderfors den 18 september.

Tierps kommun genomför nio medborgardialoger för att fÄ höra hur kommunmedborgarna ser pÄ sin framtid.
Tierps kommun genomför nio medborgardialoger för att fÄ höra hur kommunmedborgarna ser pÄ sin framtid.
Medborgardialoger

En översiktsplan har ett lÄngsiktigt perspektiv för hur en kommun pÄ bÀsta sÀtt ska utvecklas. Den plan som nu tas fram omfattar hela Tierps kommun och anger inriktningen för de kommande 30 Ären. I det hÀr arbetet ingÄr sÄ kallade medborgardialoger dÀr allmÀnheten ges möjlighet att lyfta fram förslag och tycka till.

PĂ„ följande platser genomförs dialoger; Tierp, HĂ„llnĂ€s, Mehedeby, Söderfors, Örbyhus, Karlholm, SkĂ€rplinge, Tobo och MĂ„nkarbo.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!