Värmen som slog rekord, alla skogsbränder som rasade och så vattenbristen. Det var i somras som Maria Blomgren insåg att hon och familjen inte kunde fortsätta leva som förut.

– Det brukar sägas "tänk på barnbarnen". Men klimatförändringarna händer ju nu, säger Maria Blomgren.

Hon konstaterar att hon alltid varit rätt miljömedveten. Källsorterat, skänkt pengar till Naturskyddsföreningen, inte tagit bilen överallt. Men före sommaren 2018 hade hon inte på allvar förstått vad klimatförändringarna för med sig.

Artikelbild

| - Det brukar sägas tänk på barnbarnen. Men klimatförändringarna händer ju nu, säger Maria Blomgren. Att äta mycket vegetariskt och att cykla eller ta bussen dit de ska har blivit självklart för 10-årige Erik Blomgren och hans två systrar.

– Jag har gladeligen shoppat en massa utan att tänka så mycket på det. Och flygresor ... ja, det är väl härligt att flyga utomlands har jag tänkt.

Det var då det.

Vi sitter i familjen Blomgren-Sandins kök i lägenheten i Rickomberga i Uppsala. I garaget nere på gården står deras ljusblå Skoda parkerad. Den används i princip aldrig längre. Maria, hennes man Henrik och deras tre barn Emma, 12 år, Erik, 10 år, och Ellen, 7 år, cyklar, åker buss eller tåg dit de ska. Till skola, jobb, barnens aktiviteter, till Marias föräldrar i Örebro och till storhandlingen.

– Det tar lite längre tid, men det går. Och en bra sak med att inte ta bilen är att man inte kan köpa lika mycket. Det ryms ju inte på cykeln.

Artikelbild

| Maria Blomgren slukar böcker, tv-program och poddar om klimatet och hur man kan leva mer hållbart. ”Det finns mycket bra för den som vill lära sig mer”, säger hon.

Familjen har köpstopp på allt nytt som inte är nödvändigt. Maria ställer sig alltid frågan inför ett köp: är detta något de behöver – eller villhöver? Villhöver kommer numera sällan över tröskeln. I stället har hon och äldsta dottern Emma Blomgren upptäckt second hand. Emma, som precis kommit hem från skolan, berättar glatt att det finns massor att fynda på Myrornas.

– Följ med och kolla, säger hon och stegar iväg till sitt rum för att visa upp alla fina klänningar, jackor och tröjor de köpt begagnat.

I höstas började familjen äta betydligt mer vegetariskt och sedan nyår har Maria valt bort kött och kyckling, medan resten av familj äter det någon gång i bland. Erik, som kommit in i köket och krupit upp i Marias knä, tycker att vegetarisk mat är rätt så god berättar han. Bulgarisk röd linssoppa är hans favoriträtt.

– Men det är bäst att inte fråga vad som är i maten, för då kanske man inte vill äta, säger han.

Det är inte bara i de stora valen – resor, konsumtion och mat – som familjen ställt om. Maria tvingar sig själv att tänka efter inför varje val i vardagen för att inte råka agera klimatovänligt av gammal slentrian. Ett av många exempel är de färgglada tygservetterna hon sytt och som familjen använder i stället för hushållspapper. Eller handduken hon tagit med till jobbet för att kunna skippa engångshanddukar. Eller glasflaskorna hon fyller med vatten och ställer i kylskåpet för att inte spola en massa vatten i väntan på att det ska bli kallt.

– Sådana flaskor fixar jag också på jobbet och ställer fram på lunchborden. Det låter kanske fjantigt, men grundvattennivån är ju ett problem.

Maria misstänker att en del tycker att hon är lite jobbig. Hon skulle vilja diskutera klimatet mer med sina medmänniskor, men konstaterar att det är känsligt.

– Man ifrågasätter ju andra människors sätt att leva. Men på Facebook lägger jag ut många inlägg, och där får jag en del tummen upp. Kanske jag kan påverka någon.

Vad tänker du om att andra fortsätter sin livsstil?

– Det är klart att det är frustrerande. Jag kan bli förundrad, hur kan så många inte ha klimatångest? Samtidigt känns det bra att i alla fall jag och min familj gör vad vi kan, det minskar min ångest över att det kanske redan är kört.

Sedan insikterna i somras har Maria Blomgren läst massor av böcker och lyssnat på många poddar om klimatet. I perioder har hon haft svårt att sova på grund av oron.

– Jag kan känna att det här kommer ju inte att gå ... Inte så att jag tror att vi människor kommer att bli utplånade. Men det kommer att bli besvärligt, med naturkatastrofer, bränder, hetta, vattenbrist. Vi kommer att få många klimatflyktingar.

Varför har inte fler ändrat livsstil tror du?

– Bekvämlighet kanske. Vi är lite bortskämda. Men det är så osolidariskt att fortsätta vår livsstil medan ögrupper i andra delar av världen sjunker. Vi kan inte bara säga att politikerna ska fixa det här, var och en måste ta ansvar. Och alltså ... jag är som vem som helst. Enda skillnaden är att jag har bestämt mig.

Det mer klimatvänliga livet är krångligt ibland, men det har också uppenbara fördelar, säger Maria Blomgren. Förutom att familjen sparar pengar på att inte köpa en massa prylar lever de också hälsosammare genom att röra sig mer och äta mer grönt. Och så tvingas de testa nya saker: nu i sommar ska de till exempel på tågsemester till Tyskland. Maria skrattar:

– Det kan ju bli hur som helst faktiskt, jag har ingen aning. Kanske kommer vi fram till att det får bli Sverigesemestrar framöver.