På Björklinge fritidsklubb är arbetet i full gång inför årets ljusfestival. Det hela började med att fritidsklubben mottog ett brev från Uppsala kommun, där det föreslogs att Uppsalas alla fritidsklubbar skulle ställa upp med varsina bidrag till årets upplaga av ”Allt ljus på Uppsala”. 

–Vi nappade direkt och började spåna på idéer, säger Gittan Blom som arbetar på fritidsklubben. 

Festivalen har olika teman varje år, och i år har man valt ”Uppsala hyllar” som tema. Syftet är att lyfta olika profiler, platser och fenomen som är typiska för Uppsala. Tanken är att alla deltagande fritidsklubbar ska hylla en och samma Uppsalasymbol, i valfritt format och material. 

Artikelbild

| Yara, Tova och Amaya är i målartagen.

– Vad jag har hört är det drygt hälften av alla klubbar som har anmält sig. Det var ett gäng barn hos oss som direkt nappade på idén och satte igång med projektet. Vi har hållit på i tre-fyra veckor nu och börjar närma oss slutet. Barnen har kämpat på bra! säger Gittan Blom. 

I ett av rummen på fritidsklubben, det rummet där det mesta pysslet tycks vara samlat, är ett gäng barn i full gång med penslar och färg. 

– Vi har varit ungefär 4-5 stycken som hållit på olika mycket. Det tar lång tid men det är roligt! utbrister Yara, en av projektets deltagare.

Festivalen ”Allt ljus på Uppsala” kommer att pågå 1-17 november på olika platser runt hela staden. Just konstverken som fritidsklubbarna arbetat med kommer att ställas ut i Fredens Hus, inne i Uppsala slott. 

Artikelbild

| Linnea och Yara bygger med hönsnät och tidningspapper.

Men vad har barnen pysslat med under dessa arbetsamma veckor egentligen? 

Det kan avslöjas att hönsnät, tidningspapper och färg har använts flitigt, men det färdiga resultatet får man besöka festivalen för att beskåda.