Fler inför avfallspåsar för frukt och grönt

Nu börjar matbutikerna i Knivsta ersätta plastpåsarna för frukt och grönt med matavfallspåsar. Men det gäller att kunderna vet hur de ska göra.

Emilie Wahl, butikschef på Ica Kvantum i Knivsta, säger att det är bra att lämna papperspåsen öppen för att underlätta för kassapersonalen.

Emilie Wahl, butikschef på Ica Kvantum i Knivsta, säger att det är bra att lämna papperspåsen öppen för att underlätta för kassapersonalen.

Foto: Privat

Knivsta2019-11-22 09:00

Knivsta kommun vill plastbanta och nu hakar matbutikerna på ett projekt att ersätta de små genomskinliga plastpåsarna i matbutikernas frukt- och gröntdiskar med matavfallspåsar, som då får ytterligare ett användningsområde. Ica Kvantum är först ut.

– Vi är en miljöcertifierad butik och det här är verkligen att gå i rätt riktning. Det är en väldigt bra lösning, även om jag kan rekommendera att främst inte använda påsar över huvud taget om det inte behövs, säger butikschefen Emilie Wahl.

Den som handlar mat ett par gånger i veckan och kommer hem med fyra, fem påsar frukt och grönsaker varje gång, kan samla på sig ett tiotal avfallspåsar i veckan. Så många gör de flesta inte av med.

Är inte risken stor att avfallspåsarna samlas på hög och till slut slängs i stället för återanvänds?

– Om du är en storkonsument av frukt och grönt är mitt tips är att vika ihop påsarna och ta med dem när du handlar nästa gång och använda dem igen, svarar Emilie Wahl.

I Knivsta finns tre stora matbutiker. Coop i nya Alsike är på gång att införa det här systemet och kommunen planerar att ta kontakt även med Willys.

Avfallsenheten i Knivsta kommun driver projektet och de förser butikerna med avfallspåsar i sex månader. Avfallsingenjör Jessica Liljeblad betonar vikten av att de som självscannar inte sätter prisetiketten på påsen.

– Etiketten får inte följa med när avfallet blir biogas. Den innehåller plast, lim och kemikalier och förstör processen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om