Misstänkta Ledingemordet – detta har hänt

UPPDATERAD. En husägare i Ledinge, i Knivsta kommun, hittade i lördags en död person på sin gräsmatta. Senare under dagen anhölls fem personer misstänkta för mord. Här sammanfattar UNT händelseförloppet hittills.

Enligt vittnesuppgifter till UNT ska kroppen ha varit halvt avklädd när den hittades.

Enligt vittnesuppgifter till UNT ska kroppen ha varit halvt avklädd när den hittades.

Foto: Utryckning Uppsala

Knivsta kommun2019-10-14 07:43

Lördag 12/10

En Ledingebo som under förmiddagen har varit ute med hunden upptäcker vid hemkomsten en kropp på sin gräsmatta. Personen larmar 112 klockan 11:19. Strax efter att polisen har anlänt till platsen inleds en förundersökning om mord.

Under lördagen spärrar polisen av området där kroppen har hittats. En boende i närheten uppger för UNT att polisen kräver att samtliga förbipasserande visar legitimation. Polisen ska också ha velat få uppgifter kring om det i området har synts några bilar som ”inte hör hemma” där.

På gräsmattan där kroppen hittas går det under lördagen att se tydliga hjulspår. Enligt obekräftade uppgifter till UNT ska en ”misstänkt” bil ha kört runt i området vid midnatt under natten till lördagen. En boende i området ska under natten också ha följt efter en bil för att ta dess registreringsnummer. Det är emellertid också en uppgift som hittills inte har bekräftats av polisen.

På lördagskvällen uppger Åklagarmyndighetens presstalesperson att två personer har anhållits skäligen misstänkta för mord. Strax därefter meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att totalt fem personer har anhållits skäligen misstänkta för mord. Flera av personerna ska enligt polisen ha gripits i Gävle. Ytterligare tre personer – som inte begärs anhållna – ska också ha gripits som ett resultat av polisinsatser. Strax efter klockan 19:00 uppger polisen att de gripna är i förhör och att det misstänkta mordoffret ännu inte är identifierat.

Söndag 13/10

Under söndagen fortsätter förhören med de misstänkta, som nu också har tilldelats offentliga försvarare. Åklagarmyndigheten uppger att misstankegraden har stärkts för tre av de fem personerna – de betecknas nu som anhållna på sannolika skäl misstänkta för mord. Samtidigt meddelar man att samtliga misstänkta är i 20-årsåldern. Enligt tidiga vittnesuppgifter ska offret ha varit en kvinna, vilket senare dementeras av polisen. 

Måndag 14/10

På måndagen bekräftar polisen att den döde är en man, men lämnar ännu inga uppgifter om den dödes ålder eller hemort. Anhöriga har underrättats. Tre personer sitter anhållna, misstänkta för mord.

Mordet misstänks ha skett på annan plats och den döda kroppen ska senare ha förts i bil till Knivstatrakten. Där ska den ha dumpats på gräsmattan vid ett hus i Ledinge, där den senare hittas. Utredarna har en teori om var brottet skett. Förhoppningen är att de tekniska utredningarna, som bland annat pågått på olika platser i Gävle, ska ge klart besked om brottsplatsen. 

Senast klockan 12:00 på tisdag ska åklagaren meddela om de anhållna ska begäras häktade. 

Senare under lördagen anhölls totalt fem personer misstänkta för mord.
Senare under lördagen anhölls totalt fem personer misstänkta för mord.
Karta: Ledinge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!