Miljonrullning för regionens depåbygge

Region Uppsalas nya bussdepå i Fyrislund blir mycket dyrare än beräknat. Orsaken är att en konsult inte ska ha levererat bygghandlingar i tid.

Bygget av Region Uppsalas bussdepå i Fyrislund blir dyrare än beräknat.

Bygget av Region Uppsalas bussdepå i Fyrislund blir dyrare än beräknat.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-09-18 11:00

Depån, som byggs i Fyrislund, skulle kosta drygt 850 miljoner kronor. Men redan i mars i år hade förseningar gjort att notan ökar med nära 40 miljoner kronor. Sedan dess har kostnaderna fortsatt uppåt. Hur mycket kan inte Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör Fastighet och service,  säga i dagsläget. Enligt uppgifter till SVT Uppsala kan det röra sig om mellan 100-200 miljoner kronor.

– Vi för samtal om nivån på fördyringarna med de entreprenörer som bygger depån. Vad jag kan säga är att det blir betydligt mer än 40 miljoner kronor, säger Thomas Thunblom.

Anledningen till att det blivit dyrare är att den konsulten WSP,  som Region Uppsala anlitat, inte ska ha tagit fram nödvändiga bygghandlingar i tid.

– Vi skulle ha fått alla handlingar redan i oktober 2017. Nu fick vi dem först i maj i år. Det har lett till att våra entreprenörer som bygger depån inte kunnat jobba för fullt trots att de haft bemanning och utrustning på plats. Det kostar dem extra pengar. Varför handlingarna inte kommit in i tid kan bara WSP svara på, säger Thomas Thunblom.

Kommer ni stämma WSP på betalning?

– WSP har inte levererat det de ska. När vi vet exakt hur mycket mer det kostat så kommer vi i första hand att förhandla med dem om ersättning. Men jag utesluter inget. Region Uppsalas inställning är att ökade konstnader på grund av fel och brister ska den part som orsakat dem stå för, inte skattebetalarna.

Han ni själva på något sätt varit delaktiga till förseningarna?

– Jag kan inte se det. Hela den här processen gör att depåbygget drar ut ytterligare på tiden, säger Thomas Thunblom.

Bygget av Region Uppsalas bussdepå i Fyrislund blir dyrare än beräknat.
Bygget av Region Uppsalas bussdepå i Fyrislund blir dyrare än beräknat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!