Efter maratonförhandlingar bekräftade de tre partiledarna Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) och Martin Schulz (SPD) att de är överens om att gå vidare med officiella regeringsförhandlingar.

Under den inledande sonderingen har partiledningarna enats om ett knappt 30-sidigt dokument, en gemensam grund för vidare förhandlingar.

Jag anser att vi har uppnått utmärkta resultat, sade Martin Schulz.
Artikelbild

| Lättade partiledare efter maratonförhandlingarna. Från vänster: Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) och Martin Schulz (SPD).

Och Angela Merkel konstaterade att alla partier har fått ge och ta i samtalen.

Partikongress röstar

Trots de glada minerna hos partitopparna är det fortfarande inte helt klart att regeringssamtalen blir av. Den 21 januari, nästan fyra månader efter valet i höstas, har SPD kallat till en partikongress som ska avgöra om partiet ska inleda koalitionsförhandlingar. Och det är inte självklart att partiledningen får med sig kongressen. Efter den stora valförlusten är motståndet starkt mot att sätta sig i koalition med Merkel igen.

Direkt efter de avslutade sonderingssamtalen kritiserade SPD:s vänsterflygel partiernas migrationsuppgörelse, liksom att SPD inte lyckades få igenom skattehöjningar för höginkomsttagare.

Migrationspolitiken har varit en av de knivigaste frågorna att lösa. Partierna har nu enats om att Tyskland ska ta emot högst 180 000–220 000 asylsökande per år. Rekordåret 2015 kom runt 900 000 asylsökande till Tyskland, men efter att EU och Turkiet kom överens om ett flyktingavtal har antalet sjunkit. I fjol handlade det om ungefär det antal som nu föreslås som ett tak.

Hjärtefråga

För SPD är anhöriginvandring en hjärtefråga, men partierna har enats om fortsatt rätt strikta regler. Högst 1 000 personer per månad ska få ansluta till sina familjer i Tyskland.

I dokumentet slår partierna också fast att de står bakom planerna på en gemensam europeisk asylpolitik, inklusive en fördelningsmekanism för att ta emot skyddsbehövande.

Dokumentet drar upp riktlinjerna för i stort sett alla politikområden, bland annat skatter, bredband, sjukförsäkringar och andra välfärdsfrågor. Partierna vill även stärka samarbetet med Frankrike och gemensamt driva på för reformer av eurosamarbetet.

Dödläge i EU

Den franska regeringen svarade med tummen upp och EU-kommissionen välkomnade också beskeden från Berlin. Att EU:s tyngsta land är utan regering påverkar också arbetet i unionen. Inga stora beslut kan fattas om inte Tyskland är med på tåget.

Men det kan dröja ytterligare innan en ny tysk regering är på plats, även om SPD-kongressen ger grönt ljus. På presskonferensen sade Horst Seehofer att koalitionsförhandlingarna kan vara klara runt påsk.

Men inte ens med ett färdigt koalitionsavtal i handen kan Angela Merkel vara säker på att hon lyckats bilda en regering. För när förhandlingarna är klara ska SPD:s 443 000 medlemmar rösta ja eller nej till avtalet.