Louise Lennström, som är sommarboende intill Pelekans backe i Öregrund, blev förvirrad när hon gick ut på morgonen.

– Hela vår gata var ute och tittade på två killar från kommunen som höll på att byta ut gatuskyltarna. Det var så komiskt när vi såg att det stod "Pelikanbacken"! Killarna visste inte varför skylten skulle bytas ut. Vem har kommit på det? frågar hon sig.

Enligt Louise Lennström och hennes grannar kommer gatans namn från en lots som en gång bodde i området.

– Namnet kommer ju inte från en fågel! Lotsen bodde här nära oss i ett gammalt hus med sina sju barn och hette Pelekan.

Louise Lennström ringde till gatukontoret i Östhammars kommun för att få veta om namnbytet var planerat eller ett misstag.

– Tjänstemannen jag pratade med skrattade så mycket att han fick lämna ifrån sig luren. Jag vill gärna ha ett svar, men han har inte återkommit med det. Var det ett namnbyte? Kommunen måste ju i så fall ha fattat ett beslut om att ändra gatunamnet, säger Louise Lennström.

Vad gatan faktiskt heter råder det alltså delade meningar om. Louise Lennström hoppas ändå på att gatan ska få tillbaka sina gamla skyltar.

– Jag tror att det är ett misstag, men det måste ju ha kostat en del att skicka ut killarna att byta ut de två gatuskyltarna. Jag hoppas att de inte slängt dem och att de ska byta tillbaka dem.

På Östhammars kommun vet man inte exakt vem som beslutat om namnbytet. En teori på kommunen är att en namngivningskommitté (som upplöstes för flera år sedan) kanske hade beslutat att byta ut gatuskyltarna. Eller att någon efter det att kommittén försvann ska ha antagit att skylten varit felstavad och gjort om den till "Pelikanbacken". Enligt Anders Hedberg, ansvarig för beställning av skyltar i Östhammars kommun, var namnbytet ett misstag.

– Vi har inte bytt namn. Vi bytte ut skylten och bytte sedan tillbaka efter en timme. Vi gjorde ett misstag och nu har vi rättat till det, säger Anders Hedberg.

Han kan inte säga någonting om vem som är ansvarig för det plötsliga namnbytet.

– Vi har fått in fruktansvärt mycket klagomål att det var fel namn på gatan, det var därför vi bytte.

Har det kostat någonting att byta skyltarna?

– Jag har inga uppgifter på vad det har kostat, säger Anders Hedberg.