Läroböckerna går fortfarande att beställa

Läroböcker med religiös propaganda köps in av en bokimportör i Göteborg. De går fortfarande att beställa.

Läroböcker på persiska som Östhammars kommun beställt visade sig innehålla antisemitiska och islamistiska påståenden. Böckerna har beställts via  läromedelsdistributören LäroMedia.

Läroböcker på persiska som Östhammars kommun beställt visade sig innehålla antisemitiska och islamistiska påståenden. Böckerna har beställts via läromedelsdistributören LäroMedia.

Foto: Zacharias Fjellander

Grundskola2019-11-27 19:30

Distributören Läromedia, som skickat läroböckerna till landets kommuner, har tagit bort titlarna från sin webbshop efter att Östhammarsläraren Zacharias Fjellander slog larm. 

Men importören, företaget Khayyem Books i Göteborg, har fortfarande kvar åtminstone två av böckerna i sitt sortiment när den här artikeln publiceras. 

När tidningen kontaktar en av delägarna, som bara vill uppge förnamnet Rahim, säger han att det uppstått missförstånd.

– Av 100 sidor text är det kanske bara 50 som har ett religiöst innehåll. Jag själv läser inga såna böcker, säger Rahim.

Varför säljer ni fortfarande böckerna?

– Det är kunderna som efterfrågar och då importerar vi.

I nästa stund säger Rahim att det knappt är några beställningar på dessa böcker.

–  Vi har kvar dem i vårt lager men vi har egentligen inte plats för dem.

Vad har ni för ansvar?

– Vi bara importerar och det är upp till lärarna att gå igenom innehållet. 

I dagsläget vet ingen hur många av dessa böcker som fått spridning på svenska skolor sedan årtionden tillbaka.

Zacharias Fjellander och Cecilia Eriksson, verksamhetschef för grundskolan i Östhammar, har uppmanat Skolverket att informera skolor om att inte köpa in fler exemplar.

I svaret som UNT tagit del av, skriver Skolverket att läroböcker ska genomsyra skolans värdegrund, men eftersom det är skolorna själva som bestämmer över inköpen kan de inte säga vilka böcker som en skola ska använda. Med andra ord uppger Skolverket att de inte kan agera utan att det sker en lagändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!