Uppsalapolisens pressansvarige Lisa Sannervik säger att myndigheten har en särskild resurs avsatt för Båtveckan i Öregrund. Final i dag, lördag.

– Det är ungefär samma numerär som tidigare år som är på plats från Polisen. Fokus för oss är naturligtvis ordningsstörning och fylleri, men vi har också ett öga på trafiken och rattfylleri. Vi vill att det ska vara ett lugnt och trevligt familjeevenemang för alla besökare.

Ett klassiskt problem i Öregrund på sommaren, inte minst under Båtveckan, gäller felparkeringar. Polisen kan både komma att lappa och flytta bilar.

– Vi har vissa bekymmer med besökare som ställer sina bilar så att det blir omöjligt att komma fram, till exempel för räddningstjänsten.

Många ungdomar har hittills besökt Båtveckan, och fler väntas det bli under lördagen. Lisa Sannervik och Uppsalapolisen riktar en vädjan till föräldrar som låter sina barn gästa Öregrund för att se båtrace och delta i festligheterna: ha koll på ditt barn, även om du inte är där själv.

– I dag finns det telefoner. Är det så att man har en minderårig ungdom som ska åka dit och se tävlingar och kanske även vara där på kvällen är det smart om man håller kontakt. Man kan ringa och höra hur läget är, och även ha kontakt med andra föräldrar om ungdomar är där tillsammans.

Hur har det varit hittills med stök och anmälda brott?

– Det har varit en del händelser och brott som polisanmälts, bland annat misshandel, men inget som sticker ut. Det brukar nog se ut på det här sättet, säger Lisa Sannervik.