Skolinspektionen ger nej till nytt gymnasium

Det blev inget klartecken från Skolinspektionen när det gäller starten av det nya Vattenfallgymnasiet i Forsmark. Åtminstone för tillfället.

Skolinspektionen efterfrågar ytterligare uppgifter innan de kan godkänna det nya Vattenfallsgymnasiet.

Skolinspektionen efterfrågar ytterligare uppgifter innan de kan godkänna det nya Vattenfallsgymnasiet.

Foto: Magdalena Prevéus / UNT arkiv

Östhammars kommun2019-09-24 11:30

– Skolinspektionen vill ha en starkare marknadsundersökning och elevprognos. Vi behöver påvisa intresset för utbildningarna och det är ett arbete som vi initierat redan i dag, säger Fredrik Jansson, rektor på Forsmarks skola.

Vattenfallgymnasiet var tänkt att starta till hösten 2020, vilket fortfarande är ambitionen från både Forsmarks skola, Vattenfall och nye ägaren Fredrik Svensson, som också driver ABB Industrigymnasium i Västerås och Ludvika.

Efter att ha kompletterat med ytterligare uppgifter finns det gott hopp bland samtliga parter om att gymnasiet ändå blir av.

– Vi tror starkt på det här. Men skulle det ändå inte gå vägen så har vi tankar om hur vi ska lösa det, men det är inget som är förankrat i dagsläget, säger Fredrik Jansson.

Nästa steg blir alltså troligtvis att göra en så kallad ”prövning utanför ordinarie ansökningstid” under vilken Skolinspektionen kan skynda på processen. 

– Vi har fått input från Skolinspektionen om vad som behöver stärkas i ansökan. Det som påverkar rent praktiskt just nu är att vi inte kommer igång med marknadsföringen som vi tänkt, säger Fredrik Jansson.

Det kommande internatet som ska husera 64 elever riskerar också att bli försenat. Här finns sedan tidigare förberedelser där Vattenfall planerar att hyra bostäder för att ta hand om de första elevkullarna. Internatet var planerat att stå klart i juli 2020, men eftersom det finns en del osäkerheter kring bygglovsprocessen finns det alltså redan tänkbara lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!