Startade namninsamling för att rädda ”nattis”

När nattis läggs ner i Östhammars kommun blir Sandra Eriksson och hennes två barn några av de som drabbas hårt. ”Jag vet inte hur vi ska lösa det”, säger hon.

Sandra Eriksson och hennes två barn drabbas när Östhammars kommun lägger ner barnomsorgen under obekväm tid.

Sandra Eriksson och hennes två barn drabbas när Östhammars kommun lägger ner barnomsorgen under obekväm tid.

Foto: Robert Gabrielsson

Östhammars kommun2019-10-17 21:08

Den 13 juni tog Östhammars kommun beslut om att lägga ned barnomsorgen under obekväma tider, även kallat nattis. Detta innebär att från och med den 1 januari 2020 kommer verksamheten inte att erbjudas längre. Ett hårt slag mot de föräldrar som är i behov av barnomsorg på obekväma tider.

– De säger att man satsar på barnen men det känns verkligen inte så. Jag är ensamstående med två barn, jobbar ständig natt och är därför i stort behov av den här verksamheten, säger Sandra Eriksson.

Hon har därför startat en namninsamling för att stoppa avvecklingen. I skrivande stund vet hon inte exakt hur många som skrivit på men det rör sig om mängder med sidor fulla med namnunderskrifter. När hon ringde upp och frågade ansvarig politiker hur hon ska göra, fick hon till svar att man ska använda sig av sitt nätverk för att lösa problemet. 

– De sätter mig som ensamstående i en rävsax, säger Sandra Eriksson.

Anne Lee Larsson, verksamhetschef för förskoleverksamheten på Östhammars kommun uppger att beslutet är taget ur ett ekonomiskt perspektiv.

Är det inte värt att ta den kostnaden för att kunna erbjuda nattis till invånarna?

– Barn- och utbildningsnämnden gjorde helt enkelt inte den bedömningen. Det rör sig om få barn, mellan fem och sju stycken, så verksamheten blir för dyr.

Hur ska man göra om man är i behov av nattis?

– Jag förstår verkligen att det är viktigt för de som är i behov av det. Man får använda sitt nätverk, föräldrar och vänner, säger Anne Lee Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om