– Det här är jättekul. Speciellt när man lyckas med sitt experiment, säger skoleleven Alva Johansson.

Experimentet som Alva Johansson och klasskompisen Vendela Nordström gjort och lyckats med handlade om att de skulle skapa blyoxid av ett antal olika ämnen.

– Med det här experimentet försöker vi visualisera hur det gick till när man skapade tackjärn i masugnen här i Strömsberg. Skillnaden mellan masugnen och det vi gjort i dag är värmen och tiden. Processen när man gjorde tackjärn var längre den tid vi haft i dag, förklarade Rolf Lindberg.

Artikelbild

| I den gamla masugnen i Strömsberg hölls det lektioner för elever från Aspenskolan på torsdagen.

Rolf Lindberg är engagerad i Strömsbergs IF en av de föreningar som svarar för förvaltningen av bruksarvet i Strömsberg.

Förutom experimenterande berättade Rolf Lindberg om masugnen och att det tackjärn man utvann där bland annat användes till att producera kanoner och kanonkulor.

– Kul att få lära sig mer om vår lokala historia, tyckte eleven Edvin Eriksson.

Elevernas lärare Lena Sundström fanns med på Strömsbergs bruk.

Artikelbild

| Rolf Lindberg undervisade och berättade om brukets historia.

– Det är otroligt nyttigt att byta skolbänken och skolböckerna och komma ut och se hur saker och ting fungerade i verkligheten här på bruket, säger Lena Sundström.

Elevernas besök på Strömsbergs bruk ingår som en del i Kulturarvstrappan som innebär att Tierps kommun vill visa upp och öka kunskapen bland skolelever för det lokala kulturarvet.

Artikelbild

| Här ser vi Rolf Lindberg framför masugnen i Strömsberg.

Satsningen innebär att elever under sina nio år i grundskolan kommer att besöka en mängd olika kulturhistoriska platser i kommunen.