Tanken på ett fröbibliotek väcktes hösten 2018 efter ett par föreläsningar om trädgård och odling som hölls på Tierps bibliotek. I samband med de föreläsningarna var det flera personer som berättade att de hört talas om att det fanns fröbibliotek på andra håll i landet.

Det tog kommunen fasta på och började planera för ett bibliotek där man kan låna fröer.

Nu är alla förberedelser klara och på fredag är det premiär för utlåning av fröer på Tierps kommuns fröbibliotek.

Artikelbild

| Så här ser fröpåsarna på fröbiblioteket i Tierp ut.

Under hösten och vintern har personalen på biblioteket i Tierp samlat in fröer från allmänheten.

Fröerna kommer från Tierps kommun, men det finns även en del exotiska fröinslag i biblioteket.

– Fröer från plantor som växt i vår odlingszon kan klara klimatet bättre, eftersom de är vana vid vår odlingszon, säger Martyna Olszowska, kultursekreterare i Tierps kommun.

I biblioteket finns det bland annat fröer från pumpa, tomat, chili, isop och fingerborgsblomma.

Tanken är att man till hösten ska kunna lämna fröer från den egna odlingsplantan på fröbiblioteket för att utlåningen ska kunna fortsätta.

– Alla kan låna från Tierps fröbibliotek utan lånekort, men med ett lånekort kan frökuverten kompletteras med en intressant bok om odling, säger Martyna Olszowska, i en kommentar.

På fredag och lördag håller fröbiblioteket till på Tierps bibliotek. Därefter stängs biblioteket på grund av byggarbeten. Då flyttas fröerna till Örbyhus bibliotek. Den 11 mars är fröerna tillbaka i Tierp och bibliotekets tillfälliga lokaler på Västra Tämnargatan.