Multisporttävlingen Raid är en tävling som arrangeras en gång per år av klubbarna OK Linné och IF Thor. Föreningarna turas om att ha arrangörskapet vartannat år och varierar vart i Uppsala med omnejd tävlingen äger rum. 5 oktober valdes Björklinge som tävlingsplats med start och mål vid Långsjön.

Varför då?

– Vi har arrangerat Raid här en gång förut och det som är så bra här är kombinationen av sjö, bra skog att navigera i och fina mountainbike-stigar. Sedan finns ju omklädningsrum och duschar nära målgången, säger Erik Wallin som är med och arrangerar.

Artikelbild

| Erik Nylund och Anne-li Rydman och har tävlat ihop förr och kommer från Järfälla IK. Navigera är styrkan.

Tävlingen består av cykel, löpning och kanot. Alla momenten innehåller inslag av enklare orientering och det finns fyra olika klasser: mix, dam, herr och ungdom. De olika bansträckningarna och distanserna skiljer sig mellan klasserna, men de tävlande håller på under flera timmar då sträckorna är allt från 2 kilometer till 7,3 km. Man utövar alltså alla grenarna samma dag efter varandra och startar med löpning och alla deltar i lag om två. För dagen har det slutit upp cirka 40 funktionärer som har byggt banor, snitslat sträckor, placerat ut orienteringsstationer i skogarna, dragit fram kanoter och byggt tält. Bandragningen planeras i god tid och dagen innan starten tar klubbarnas orienterare sig ut i skogen och sätter upp stationerna. Jag träffar på deltagarna Anne-li Lidman och Erik Nylund, ett av de 43 startande lagen, när de står och preparerar cyklar, får ordning på kartor och packar lådan till växlingsområdet. De tävlar för Järfälla IK men har lagnamnet Rävdun.

– Detta är fjärde året vi tävlar i Raid och våra styrkor är navigering och paddling. I dag behövs det när det blåser vita gäss på sjön, skrattar Erik Nylund.

Vilket moment tycker ni är svårast?

 – Mountainbike-cyklingen, säger både Erik och Anne-li.

Artikelbild

| Målgången och tävlingstältet innan de tävlandet startat.

Vad är det som är svårt med den?

– Att cykla och navigera samtidigt, svårt att hålla fart i skogen, menar Anne-li Lidman.

Artikelbild

| Linda Wåhlström och dottern Hanna ställer upp som funktionärer denna dag tillsammans med ungefär 40 andra. De tränar själva för IF Thor.

Jag önskar laget Rävdun lycka till och hoppas få se dem längs banan. Första starten går klockan 10 och starttiderna är uppdelade fram till sista start 10.45. Detta för att sprida ut fälten lite. Tävlingen startar med uppvärmande löpning på en kilometer och beroende på vilken klass du tävlar i växlar utövarna sedan till mountainbike 7,3 kilometer eller kanot 6 kilometer. Vid Långsjöns strandkant står Ulf Grandin och Gunnar Holmgren och hejar och fotograferar. Paddlingen har nämligen dragit igång och kanoterna lyfts ner i vattnet en efter en och försvinner ut över sjön.

Känner ni någon som deltar?

Artikelbild

| Isabel Mandahl Malm och Sara Berlin är ute på uppvärmningslöpningen.

– Ja, min son Marcus Holmgren och hans kompis Fredrik Karlsson är där ute, de leder faktiskt, säger Gunnar lite stolt.

– Deras lag heter Jokab och är från Östhammar. De tränar triathlon och OCR (hinderbaneträning) och nu snart ska de tävla i Åre Extreme så detta blir ett träningslopp kan man säga.

Artikelbild

| I år arrangerades tävlingen av IF Thor och år 2020 är det åter OK Linné som står som värd, men det är oklart var tävlingen ska vara då.

Ulf Grandin berättar att hans systersöner är ute i en kanot och de tävlar vanligtvis i mountainbike-orientering för Haninge SOK. 

– Vi står så länge som möjligt längs banan men det ska inte ta mer än tre timmar, säger Gunnar Holmgren.

Artikelbild

| Det blåser ordentligt denna dag på Långsjön när kanoterna sätts i vattnet. Det ska paddlas 5-6 km beroende på tävlingsklass.

– Jag ska ju på kalas i kväll så de får skynda på.

Jag själv hinner inte stå kvar tills första målgången, men får veta i efterhand att i damklassen vann lag Sweco delat med City Wolfs och i herrklassen lag Bröderna Wilhelmsson. Cirka tre timmar för tävlingsklasserna tog det, men uppåt sex timmar för de som anmälde sig i motionsklassen. På ungdomssidan vann lag Jemth & Claesson . Nästa år tar tävlingen Raid vid på annan plats i Uppland, men Björklinge tackar för förtroendet och välkomnar arrangörerna och de tävlande tillbaka hit igen. Och jag har hört att de som deltog för första gången i Björklinge fick lite blodad tand, så nästa år finns ett revanschsug. 

Artikelbild

| Ulf Grandin och Gunnar Holmgren är åskådare och supportrar barn och syskonbarn i tävlingen. "Vi blir nog inte kvar hela dagen" säger Ulf Grandin.