Ett Ă„r sedan Gottsundaskolan brann ner

Exakt ett Är har gÄtt sedan Uppsala vaknade till nyheten att Gottsundaskolan stÄr i lÄgor. SÄhÀr gick det till.

Branden som startade natten mot den 8 oktober 2018 kom att lÀgga större delen av Gottsundaskolan i ruiner. SlÀckningsarbetet försenades eftersom skolans automatiska brandlarm inte var kopplat till SOS Alarm. Röken kunde synas över stora delar av Uppsala.

Branden som startade natten mot den 8 oktober 2018 kom att lÀgga större delen av Gottsundaskolan i ruiner. SlÀckningsarbetet försenades eftersom skolans automatiska brandlarm inte var kopplat till SOS Alarm. Röken kunde synas över stora delar av Uppsala.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala kommun2019-10-08 07:00

Klockan Ă€r 02.51 natten mot den 8 oktober 2018 nĂ€r larmet kommer: Gottsundaskolan brinner. 

NĂ€r branden startat vet man inte eftersom skolans automatiska brandlarm inte Ă€r kopplat till SOS Alarm. I stĂ€llet Ă€r det en polispatrull som kommit till skolan efter tips om inbrott som upptĂ€cker lĂ„gorna och larmar rĂ€ddningstjĂ€nsten. 

NĂ€r rĂ€ddningstjĂ€nsten anlĂ€nder brinner det redan kraftigt i den nordligaste av skolans tre huvudbyggnader. Totalt kommer drygt 30 brandmĂ€n frĂ„n fem olika stationer att bekĂ€mpa branden. Först hyser man gott hopp om att kunna rĂ€dda de andra tvĂ„ huskropparna, men eftersom lĂ€ttantĂ€ndliga gaser sprids via vindsgĂ„ngar och ventilationssystem fĂ„r branden ett explosionsartat förlopp. Den starka vinden denna natt gör dessutom att gnistregn hotar sĂ„vĂ€l Gottsunda centrum som Gottsundakyrkan, och brandmĂ€nnen fĂ„r lĂ€gga stora resurser pĂ„ att förhindra spridning.

PÄ mÄndagsmorgonen stÄr chockade elever och lÀrare pÄ parkeringen och ser sin skola i lÄgor. Brandröken syns i stora delar av Uppsala. NÀr rÀddningstjÀnsten klockan 17 pÄ mÄndagen meddelar att elden Àr slÀckt har tvÄ av huskropparna brunnit ned totalt. Den tredje Àr kraftigt rök- och vattenskadad. VÀrden för omkring 80 miljoner kronor Àr borta.

Det visar sig att det Ă€r tvĂ„ 14-Ă„riga tjejer, som varken bor i eller gĂ„r i skolan i Gottsunda, som ligger bakom branden. De grips pĂ„ plats av polis under natten och blir nu misstĂ€nkta för grov mordbrand. 

Redan pĂ„ mĂ„ndagsmorgonen börjar filmer och skĂ€rmdumpar cirkulera pĂ„ Snapchat bland ungdomar över hela Uppsala, med uppgifter om vilka tjejerna Ă€r och hur allt gĂ„tt till. Hatet mot tjejerna vĂ€xer i sociala medier, och en av dem kommer snart att lĂ€gga ut en ny film pĂ„ Snapchat dĂ€r hon ber om förlĂ„telse och sĂ€ger att de bara menat att sĂ€tta eld pĂ„ en soffa –  inte hela skolan. Eftersom tjejerna Ă€r minderĂ„riga överlĂ€mnas de till socialtjĂ€nsten.

Medan grĂ€vskopor rensar upp i de brĂ€nda resterna kĂ€rleksbombas brandplatsen med blommor, pappershjĂ€rtan och hĂ€lsningar. Bland skolans 483 elever finns mĂ„nga frĂ„gor och stor oro kring vad som nu vĂ€ntar. Det fattas beslut om att eleverna ska bussas till Sverkerskolan och Tiundaskolan för undervisning. Elevernas frĂ€msta önskemĂ„l, att klasserna hĂ„lls ihop, uppfylls. 

MĂ„let Ă€r att en tillfĂ€llig modulskola ska vara pĂ„ plats under vĂ„ren. Markarbetet drar dock ut pĂ„ tiden, och först i mitten av maj kan bygget pĂ„börjas. 

Skolavslutningen den 12 juni blir ovanligt kĂ€nslosam. Personal och elever konstaterar att man lĂ€mnar ett kaosartat och tufft lĂ€sĂ„r bakom sig, men att man nu gĂ„r vidare starkare och mer sammansvetsade. 

Lagom till höstterminens start Ă€r modulskolan klar. Den stĂ„r pĂ„ samma plats som förra skolan, men Ă€r byggd i tvĂ„ vĂ„ningar vilket ger plats Ă„t en betydligt större skolgĂ„rd. 

Redan före branden var en ny skola planerad i Gottsunda. Nu skyndas planerna pĂ„. I april beslutar politikerna att den första etappen av en ny större Gottsundaskola ska stĂ„ klar om fem Ă„r. Kostnaden berĂ€knas landa pĂ„ mellan 675 och 875 miljoner kronor. 

Tjejerna som anlade branden placerades av socialtjĂ€nsten i andra delar av landet. De Ă€r för unga för att dömas, men fĂ„r Ă€ndĂ„ kĂ€nnbara straff eftersom försĂ€kringsbolaget planerar att krĂ€va dem pĂ„ vardera omkring 250.000 kronor. Enligt försĂ€kringsbolaget inte för pengarnas skull, utan för att markera att man inte kan brĂ€nna ner en skola utan att det fĂ„r konsekvenser Ă€ven för en sjĂ€lv. 

Branden spred sig snabbt i skolan och hotade Àven tidvis nÀrliggande Gottsunda centrum och Gottsundakyrkan.
Branden spred sig snabbt i skolan och hotade Àven tidvis nÀrliggande Gottsunda centrum och Gottsundakyrkan.
Nya skolan blir större

Gottsundaskolan Àr en 6-9-skola med cirka 500 elever. Skolan Àr bland annat kÀnd för sin fotbollsprofil och lockar elever frÄn hela Uppsala.

Den tillfÀlliga modulskolan som byggts Àr pÄ 3000 kvadratmeter. Den rök- och vattenskadade lÀngan har renoverats och invÀndigt fÄtt samma stil som övriga skolan.

Den nya permanenta skola som planeras ska ligga strax söder om Gottsunda centrum och ha plats för 1000-1500 elever i stadierna F-9. Planen Ă€r att den första etappen ska stĂ„ klar hösten 2024. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!