Läkare kan få sin legitimationen indragen

En läkare i Uppsala kan få sin legitimation indragen. Enligt en granskning ska läkaren ha ordinerat ett stort antal patienter en behandling som inte var godkänd.

Genrebild.

Genrebild.

Foto: TT

Uppsala kommun2019-11-05 20:23

Läkaren anmäldes under 2018 efter att en av läkarens patienter fått blodproppar i lungorna efter en behandling av östrogent hormon i mycket hög dos. När 25 journaler granskades visade det sig att läkaren förskrivit östrogent hormon för systemisk klimakteriebehandling i doser som inte är förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet utifrån gällande rekommendationer.

Inspektionen för vård och omsorg har nu granskat ärendet och kommit fram till att läkaren varit "grovt oskicklig i sin yrkesutövning" och visat sig "uppenbart olämplig" för att utöva sitt yrke. Därför vill man att  hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallar läkarens legitimation. 

Förtydligande

I en tidigare version av artikeln uppgavs att läkaren förlorat sin legitimation. Det är hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som fattar det beslutet och de har ännu inte tagit ställning i frågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!