Privatiseringen av personlig assistans oroar

Omsorgsnämndens beslut att privatisera personlig assistans i Uppsala kommun får nu kritik från flera håll.

Uppsala kommuns besluta lägga ner personlig assistans i kommunal regi får kritik.

Uppsala kommuns besluta lägga ner personlig assistans i kommunal regi får kritik.

Foto: Gorm Kallestad

Uppsala kommun2019-10-24 17:00

Ronny Jönsson är personlig assistent, ledsagare och kontaktperson inom Uppsala kommun och är kritisk till att omsorgsnämnden vill lägga ner all personlig assistens i kommunal regi. 

– När Uppsala kommun försvinner som arbetsgivare, vad händer då om de privata företag som anlitas inte klarar av sitt nya uppdrag? Om inte någon kan rycka ut i en nödsituation är det risk att människor som är i behov av hjälp kommer bli utan personlig assistent. Jag vill att mina skattekronor ska gå till ett säkert system, säger han som anser att Uppsala kommun tidigare kunnat garantera att systemet fungerat.

Ronny Jönsson befarar att lönerna blir lägre och så har det varit hittills. Genomsnittlig grundmånadslön inklusive OB för personliga assistenter inom kommunal sektor var 27 700 kronor i september 2018 medan privata sektorn låg på 26 800 kronor. 

Han är också orolig för att anställningstryggheten blir sämre. 

– Jag tror att en assistent som blir utbytt av sin brukare också kan komma att förlora sitt jobb om den är anställd av ett litet företag. Jobbar man åt kommunen kan assistenten få jobb hos en ny brukare, säger han. 

Vanligt är att man tillämpar två olika anställningsavtal för personliga assistenter. Inom kommunen får den anställde ofta tillsvidareanställning och har sex månaders uppsägningstid för anställningar som varat mer än ett år. Medan den som är privatanställd ofta har en uppsägningstid på 14 dagar, enligt den konsekvensutredning som nämnden har gjort.  

Som UNT tidigare skrivit vill omsorgsnämnden privatisera all personlig assistans på grund av ett förväntat underskott på 70 miljoner kronor, varav 11 miljoner kommer från assistansverksamheten. Nämndens ledamöter, utom vänsterpartisten , var alla ense om att privatiseringen är en bra lösning. 

Det är 450 personer i Uppsala kommun har personlig assistens, runt 100 av dem i kommunal regi, övriga via privata företag. I artikeln berättade en brukare att hen var nöjd med kommunens kvalitet men skrämd av att behöva byta till ett privat assistansbolag.   

– När något blir billigare måste någon annan betala, annars går ekvationen inte ihop. Det är oroande om privatiseringen sker på våra medlemmars bekostnad, om de får betala priset med sämre anställningsvillkor, säger Helena Ersson, ordförande i Kommunal, sektion Uppsala.  

Det kan bli två stycken företag har hon fått veta, men inte vilka. 

– Allra viktigast är att de har kollektivavtal. Annars riskeras anställningstryggheten och lönerna kan blir sämre, säger hon. 

På onsdagen beslutade omsorgsnämnden att gå vidare med privatiseringen. Slutgiltig beslut tas av kommunfullmäktige i december.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!