SÀkerhetsteam ska hjÀlpa utsatta barn

Kommunen startar ett sÀkerhetsteam för att stÀrka tryggheten för barn som lever i utsatthet.

Utsatta barn i Uppsala ska fÄ ökad trygghet med hjÀlp av sÀkerhetsteam.

Utsatta barn i Uppsala ska fÄ ökad trygghet med hjÀlp av sÀkerhetsteam.

Foto: UNT/Arkiv

Uppsala kommun2019-09-30 09:31

Uppsala kommuns nya enhet kommer att arbeta med att stĂ€rka barnperspektivet i barnavĂ„rdsĂ€renden och arbeta i nĂ€ra relation med barnet och hens familj. ArbetssĂ€ttet heter "Signs of safety" och kommer ursprungligen frĂ„n Australien. Det har anvĂ€nts framgĂ„ngsrikt i Karlstad och nu kopierar Uppsala kommun arbetsmetoden. Vid Ă„rsskiftet blir barnkonventionen svensk lag. Enligt konventionens tredje artikel ska barnets bĂ€sta beaktas vid alla beslut som rör barn. 

– Vi har sett en ökning av orosanmĂ€laningar i Uppsala och majoriteten handlar om vĂ„ld. TrygghetsfrĂ„gor Ă€r högprioriterade i kommunen. Vi mĂ„ste trygga upp barnen i socialtjĂ€nsten, sĂ€ger Eva Christiernin (S), socialnĂ€mndens ordförande.  

SĂ€kerhetsteamet ska arbeta med planeringar nĂ€r det finns oro för ett barn och dĂ€r socialtjĂ€nsten kan komma att placera barnet utanför hemmet. Teamets uppgift blir att utreda om det finns nĂ„gon viktig person i barnets nĂ€rhet, för att sĂ€kerstĂ€lla att barnet inte rycks frĂ„n sitt sammanhang i onödan. MĂ„lsĂ€ttningen Ă€r att arbetssĂ€ttet ska leda till fĂ€rre omplaceringar och att öka kvaliteten i handlĂ€ggning.  

– Med ett sĂ€rskilt sĂ€kerhetsteam försĂ€krar vi oss om att vĂ„rt arbete alltid utgĂ„r frĂ„n vad som Ă€r bĂ€st för barnet. Vi kommer att rekrytera rutinerade socionomer och en nyckelfrĂ„ga Ă€r barnets delaktighet, sĂ€ger Eva Christiernin (S), och fortsĂ€tter:

– Framöver kommer kommunen ha ett team som har det hĂ€r som sin arbetsuppgift, vi sĂ€tter barnet i centrum och barnets bĂ€sta mĂ„ste prioriteras. 

Karta: Uppsala
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!