Apotekstjänst aktuellt i ny upphandling

Mitt under krisen med varuförsörjningen pågår en ny upphandling där Apotekstjänst har en av huvudrollerna.

Dosförpackade läkemedel, som i dag levereras av Apotekstjänst, går till patienter som bedöms behöva stöd hanteringen av läkemedel. I Uppsala län handlar det om 7000-8000 patienter.

Dosförpackade läkemedel, som i dag levereras av Apotekstjänst, går till patienter som bedöms behöva stöd hanteringen av läkemedel. I Uppsala län handlar det om 7000-8000 patienter.

Foto: Johan Heimer/arkiv

Uppsala län2019-10-28 16:54

Under tisdagen öppnas anbuden i upphandlingen av dosförpackade läkemedel. I Sverige finns i dag tre företag som levererar tjänsten, Apoteket AB, Svensk Dos samt Apotekstjänst. Sedan 2012 har Apotekstjänst uppdraget i de sju samverkande regionerna inom Uppsala Örebro sjukvårdsregion. 

Uppdraget har inget att göra med leveranserna av förbrukningsmaterial inom vården som havererat under oktober. Thomas Lindqvist, apotekare vid Region Uppsala, säger att samarbetet med Apotekstjänst har fungerat bra de senaste åren efter att en del inkörningsproblem lösts efter att Apotekstjänst tog över 2012.

Oron nu gäller de uppgifter som framkommit på senare tid om att Apotekstjänst slarvat med hanteringen av narkotikaklassade läkemedel. Den nytillträdda vd:n Örjan Frid säger att det varit några av de anställda som misskött sitt uppdrag, men att dessa nu har fått sparken.

Läkemedelsverket har ett pågående tillsynsärende med anledning av detta. Men enligt Thomas Lindqvist räknar de med att Apotekstjänsts tillstånd inte kommer att dras in.

– Vi är väldigt bekymrade över de här uppgifterna. Som leverantör måste man ha koll på samtliga läkemedel. Vi har tagit del av skriftväxlingen mellan Läkemedelsverket och Apotekstjänst och som vi tolkar den senaste skriftväxlingen kommer de att få fortsatt tillstånd att hantera narkotikaklassade läkemedel. Och är Läkemedelsverket nöjda kan vi inte göra någon annan bedömning heller, säger Thomas Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!