För att kunna ta ut svarta pengar till företagsledare och anställda misstänks uppemot ett 20-tal företag ha använt fejkade fakturor i härvan kring numera konkursdrabbade Labaro AB med bas i Uppsala. Företagen finns i branscher som bygg, transport, restaurang och städ.

Skatteverket har höjt den beskattningsbara inkomsten för en mängd företag och privatpersoner som anklagas för oredovisade intäkter. Den senaste skattedomen kom för tre veckor sedan då förvaltningsrätten beslutade att två Uppsalaföretagare ska upptaxeras med 402 000 kronor vardera.

De båda männen har tillsammans drivit ett bolag med entreprenadmaskiner som enligt Skatteverket hanterat osanna fakturor för cirka 1,7 miljoner kronor. Fakturorna har kopplingar till företag och personer i Labarohärvan.

Betalningen för fakturorna har tagits ut kontant vilket enligt domstolen talar för att verksamheten omsatt svarta pengar. Den ena av de båda Uppsalaföretagarna har i ett helt annat ärende år 2016 dömts till 14 månaders fängelse för att ha hanterat just påhittade fakturor.

De två nu upptaxerade företagarna tillbakavisar anklagelserna om svart arbetskraft. Men Skatteverket har varit i kontakt med ett par av deras anställda som ska ha bekräftat misstankarna och berättat att lönen levererades hem i ett kuvert.

Även de som jobbat svart i Labarohärvan riskerar en skattesmäll.

En av dem som arbetat åt Uppsalaföretaget med entreprenadmaskinerna, en 39-årig man, hade uppgivit en årsinkomst på endast 5 kronor. Trots det hade han råd med fem bilar och fyra lastbilar.

Skatteverket beräknar att 39-åringen erhållit 200 000 kronor svart från Uppsalaföretaget, vilket han nu tvingas skatta för. Han måste även betala en straffavgift på 40 procent av den undanhållna skatten.

Hur stora belopp de osanna fakturorna i härvan sammantaget uppgår till är inte offentligt. Men för enbart två av de bolag som utfärdat fakturorna handlar det om totalt 23 miljoner kronor.

I utredningarna figurerar en rad skuldsatta personer som framstår som så kallade målvakter.

Redovisningen i Labaro AB har skötts av en revisor i Uppsala som i tre andra ärenden blivit varnad av Revisorsnämnden. Under utredningen har Skatteverket gjort razzia i revisorns lokaler i centrala Uppsala för att omhänderta bokföringsmaterial.

Parallellt med Skatteverkets granskningar utreds Labaroärendet av polisen. Enligt vad UNT erfar gäller misstankarna bokföringsbrott, penningtvättsbrott och grovt skattebrott.