– Vi har haft problem med kyla sedan i måndags men har klarat oss med värmefläktar fram tills i dag, berättar förskolechef Karin Sjölin på Rosendals förskola i Uppsala.

På förskolan trodde de att problemet skulle lösa sig innan onsdagsnatten men när personalen och barnen kom till förskolan på torsdagsmorgonen var det bara 8 grader inomhus.

Vad gjorde ni då?

– Vi insåg att det var akut och att det inte gick att vara i lokalerna, så vi skickade hem barnen. Som tur har föräldrarna varit väldigt förstående och barnen har successivt hämtats under förmiddagen, berättar Karin Sjölin.

När UNT får tag på fastighetschef Karl Ljunggren på Uppsala kommun berättar han att felet har identifierats och att förskolan kommer kunna ha öppet som vanligt på fredag.

– Problemet var mera komplext än vad vi trodde i måndags. Det var först igår kväll som vi insåg hur allvarligt det var och att det inte räckte med en lösning, säger Carl Ljunggren.

Vid 12.30 hade temperaturerna börjat gå upp igen i lokalerna.

– Vi kommer stämma av temperaturen var tredje timme för att säkerställa att temperaturen är lämplig när barnen kommer imorgon, försäkrar Carl Ljunggren.