Så firar du valborg i Uppsala – steg för steg

Hur firar man valborg i Uppsala? Här är den ultimata guiden för hur valborgsfirandet går till med allt från skvalborg, kvalborg, forsränning, champagnegalopp och mösspåtagning.

I väntan på att forsränningen ska dra igång. Arkivbild

I väntan på att forsränningen ska dra igång. Arkivbild

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-03-30 16:30

Skvalborg, kvalborg och valborg – fest i dagarna tre 

Vilka aktiviteter man väljer att delta i beror förstås på vem man är och vad man är sugen på. Men att ha koll på när och var festligheterna sker kan vara bra – antingen för att man vill delta i dem, eller för att man ska kunna hålla sig undan.

  • En student med verkliga partyambitioner börjar sitt firande redan den 28 april med skvalborg. Exakt hur det går till beror på vilken nation man väljer att gå till. Samma gäller kvalborg den 29 april. Men det handlar mycket om att grilla tillsammans, leka lekar, gå på konserter och umgås.

Det finns fler begrepp än skvalborg, kvalborg och finalborg som kan vara bra att ha koll på – de har vi sammanställt här.

Champagnefrukost 

  • På självaste valborg, eller sista april som det ju också kallas, hör det till att inleda dagen omkring klockan 9 med champagnefrukost. Ett populärt ställe att göra det på är Stadsträdgården. Man äter vilken medhavd frukost man vill, poängen är att skölja ner den med någon dryck av bubblig sort. 
  • Efter frukosten är det dags att tränga sig in bland alla andra Uppsalabor för att se forsränningen som börjar klockan 10. 120 rännare åker i Fyrisån från Eddaspången till Islandsfallet i hemmabyggda flottar. 

Häng i Ekonomikumparken

undefined
Cellplastflottarna fyller Fyrisån under ett par rafflande timmar där publiken får se de flesta ekipage kapsejsa, men även ett och annat som klarar sig hela vägen. Arkivbild
  • Klockan 11.30 kan man äta sillunch på flera nationer eller på exempelvis UKK. Alternativt fixar man en egen ute i någon park. Flustret slår upp portarna klockan 11.00 för den som vill fira där.  
  • Från klockan 12.30 fungerar Ekonomikumparken som ett festivalområde med foodtrucks, bajamajor och dunka-dunkamusik.
undefined
I Ekonomikumparken samlas folk för att äta, umgås, dansa och må gott. Arkivbild
  • Klockan 13.30-14.40 spelar Wjkmanska Blecket traditionsenligt jazz och swing på Carolina Redivivas trappa. 

Mösspåtagning och champagnegalopp!

  • Exakt klockan 15.00 inleds hyllningsceremonin från Carolina Redivivas balkong då rektorn vinkar med sin mössa. Publiken som samlats i Carolinabacken höjer sina mössor och vinkar tillbaka. Efter det blir det vårkonsert med OD-kören, Uppsalas välkända manskör.
undefined
Mösspåtagning vid Carolinabacken under valborg 2023.
  • Klockan 15.30 är det dags för champagnegaloppen. Ursprungligen var det en tradition där studenterna sprang från mösspåtagningen vid Carolina till sin nation. Nuförtiden är det mer uppstyrt och endast för studenter med kårleg. I korthet är champagnegaloppen en blandning mellan vattenkrig och champagnesprutning. Deltagare får räkna med att bli både blöta och kladdiga.

Valborgsbal och sång vid Gunillaklockan

  • Den traditionella valborgsbalen på slottet börjar klockan 17 och är öppen för alla som anmält sig. 
  • Klockan 21 samlas många vid Gunillaklockan på slottets borggård för att lyssna på vårtal och höra körsång.
  • Festandet fortsätter den 1 maj med finalborg på nationerna. Ett populärt sätt att avsluta firandet är att gå på den legendariska festen Räkan på Göteborgs nation. Då äter man så många räkor man kan, sjunger tillsammans och dansar till fyra på morgonen. 

Tycker man att allt detta firande ändå inte räcker till går det bra att starta festligheterna redan den 19 april. Forsränningen som arrangeras av Uppsala Teknolog- och Naturvetarkår föregås nämligen av en åtta dagar lång Forsfestival på Pollacksbacken. Till Forsfestivalen som i år har temat "Under ytan" är alla välkomna! På festivalområdet kan man köpa mat och dryck, lyssna på livemusik och delta i olika aktiviteter från klockan 11.00 varje dag. Ett stort pubtält finns på plats i händelse av dåligt väder.

undefined
Folkfest och trolleri på Ankdagen. Arkivbild.

Ankdagen den 21 april är Uppsala teknolog- och naturvetarkårs familjeevenemang. Då blir det barnvänliga aktiviteter som skattjakt, ponnyridning, fiskdamm och ansiktsmålning. 

Dessutom kan man passa på att följa flottbyggena som pågår mellan den 19 april och 27 april förutom under just Ankdagen. 

Valborg

Valborg eller sista april som man lika gärna kan säga har firats sen 700-talet. Då levde enligt legenden den engelska prinsessan Walpurgis. Hon kallades till Tyskland för att hjälpa till att kristna folket där och blev så småningom helgonförklarad.   

Under tidigt 1800-tal började studenterna att gå till Slottsbacken för att titta på kasarna som flammade på slätten. Det är bestyrkt att man 1823 framförde sången "Våren är kommen" intill slottet, och på den vägen är det. Student- och vårsångerna kom för att stanna.

Sedan 1975 har forsränningen och champagnegaloppen genomförts varje valborg, med undantag för pandeminåren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!