Enligt stämningsansökan ska en man i 20-årsåldern ha stulit tre jaktvapen, ett kulgevär och två hagelgevär, från ett vapenskåp hemma hos en äldre man med funktionsnedsättning som 20-åringen var ledsagare för. 20-åringen ska även ha tagit den äldre mannens kontokort och vid 17 tillfällen tagit ut totalt 24 700 kronor. Bland bevismaterialet ska det finnas bilder från övervakningskameror när 20-åringen tar ut pengar.

20-åringen och även hans far, som är i 60-årsåldern, åtalas för grovt vapenbrott då de olovligen innehaft och transporterat de licenspliktiga vapnen som sonen ska ha stulit. Vapnen har transporterats i en bil som kört genom Uppsala: Bland annat utanför Stordammens skola och en livsmedelsbutik i Sävja, den 4 april i år. Enligt stämningsansökan ska brottet bedömas som grovt då innehavet gäller flera vapnen och kulgeväret anses vara av "särskilt farlig art".

Både far och son åtalas också för att tillsammans och i samförstånd hotat en man som förvarat 200 narkotikaklassade tabletter åt 20-åringen. Även det ska ha skett den 4 april i år. Samtliga åtalade förnekar brott.