Avhoppad UKK-vd får 21 månadslöner

Lena Åberg Frisk slutar som vd för UKK. Det är det bästa i nuläget, säger ordföranden Niclas Malmberg (MP)

Enligt Niclas Malmberg (MP), ordförande för UKK, har Lena Åberg Frisk haft en del förslag som styrelsen inte ställt sig bakom. "Men att styrelsen och hon inte är överens är hennes egen formulering", säger han.

Enligt Niclas Malmberg (MP), ordförande för UKK, har Lena Åberg Frisk haft en del förslag som styrelsen inte ställt sig bakom. "Men att styrelsen och hon inte är överens är hennes egen formulering", säger han.

Foto: UNT-arkiv/Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-09-18 18:15

För UKK:s ordförande Niclas Malmberg (MP) kom beskedet från Lena Åberg Frisk om att hon ville sluta som vd plötsligt och oväntat. I våras fick hon kritik från delar av sin egen personal.

–  Det har gått oerhört snabbt. Jag fick information på tisdagskvällen och vi gjorde klart de formella detaljerna idag, onsdag.

Vad är det som hänt?

– Det kan bara hon själv svara på eftersom det här är hennes val. Hon har tagit initiativet men det är ett ömsesidigt beslut att hon ska entledigas. Vi är överens om att det är det bästa och vi vill skiljas som vänner.

På vilket sätt är det bäst att Lena Åberg Frisk slutar?

– Hon gör bedömningen att hon inte är överens med styrelsen om UKK:s utveckling. Då är det svårt att vara vd.

I det avtal som Niclas Malmberg och Lena Åberg Frisk nu skrivit under görs klart att situationen ska hanteras som om det vore en uppsägning från arbetsgivarens sida, alltså i klartext att hon fått sparken.

 – Juridiskt sett är det ett avsked, ja. Men det här avslutet ligger i hennes eget intresse och hon har tagit initiativet själv.

Överenskommelsen ger Lena Åberg Frisk lön under en uppsägningstid på sex månader. Ovanpå det får hon också en omställningsersättning motsvarande 12 månadslöner. Hon kommer heller inte att behöva arbeta mer innan de här ersättningarna träder in vid årsskiftet. Tiden fram till dess bedöms som inarbetad tid. Sammanlagt blir det alltså över 21 månadslöner, in alles knappt 2 miljoner kronor, som kommunen ska betala i lön ut om Lena Åberg Frisk inte får något nytt jobb under tiden.

Om hon tagit initiativet, varför har ni då gått med på den här ersättningen?

– Det viktiga är att det är ömsesidigt, att det är det bästa.  

UNT har inte nått Lena Åberg Frisk. I ett pressmeddelande har hon själv skrivit att styrelsen och hon inte varit överens om UKK:s utveckling. Niclas Malmberg vill inte kommentera det närmare.

– Det är hennes formulering. Men hon har haft förslag som styrelsen inte ställt sig bakom. 

Efter den hårda personalkritiken i våras som UNT berättat om vidtogs flera åtgärder.  Bland annat har personal från kommunens centrala personalavdelning arbetat på UKK och utfört delar av vd:s arbetsuppgifter. Det här skulle utvärderas längs vägen, men dit har inte processen hunnit än. 

– Jag är oerhört imponerad av det arbete som gjorts på UKK under den här tiden, och av kommunledningen och deras medarbetare. 

Styrelsen är enligt Niclas Malmberg informerad, men det räcker med ett ordförandebeslut för att kunna skriva under, uppger han

Karta: Uppsala Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!