Sluring, bärbulla och bondbönvälling. Många ville smaka 1800-talsrätterna som Björklinge hembydsförening bjöd på utanför hembydsmuseet.

– Jag gillar de här rätterna. Jag hade en kompis vars mamma bjöd på bönvälling när jag var liten, säger Kaianders Sempler som har en sommarstuga vid Långsjön utanför Björklinge.

Bondbönan var den viktigaste bönan i Uppland, berättar Anne Söderberg, som tillsammans med Britt Kardell och Christine Holmgren ordnat utställningen om uppländsk mat inne i muséet.

Artikelbild

| I bokbussen samlades många barnfamiljer. Här läser Sonja Ersson med pappa Erik och busschauffören Anders Hellman.

– Vi har letat i farmors och mormors gamla kokböcker. Receptet på bärbullan med lingon är från Skuttunge, säger Britt Kardell.

En annan populär aktivitet på Björklingedagen var att köra viltsimulatorn som Älgskadefondsföreningen tagit dit. På en vagn var bilsäte, ratt och pedaler monterade framför en TV-skärm som visade en dimmig vägbana. Efter någon minut dök en älg upp och förarens reaktion registrerades.

– Det var väldigt lärorikt. Djuren dyker upp så snabbt. Nu lärde jag mig att jag ska sikta på bakkroppen om det kliver upp en älg på vägen, säger Erika Olsson som var där med sina barn Lia och Tor.

Många barnfamiljer sökte sig till bokbussen där det arrangerades en tävling där alla vann en bok. Men Arvid Andersson, 2 år, kunde inte slita sig från källsorteringsövningen som Uppsala Vatten höll i. Att fiska upp en majsburk med ett metspö ur behållaren för metallförpackningar hade han nog kunnat göra hela dagen.

Artikelbild

| Många vill smaka 1800-talsmaten som Björklinge hembydsförening lagat till.

Nytt för i år var underhållning med levande musik. Country-rockbandet "One horse town" drog folk till gårdsplanen framför lastbilsflaket som de spelade på.