På lördag den 30 mars är det Earth Hour. Då släcker flera hundra miljoner människor jorden runt sina lampor under en timme för att rikta fokus mot klimatfrågan. Det börjar klockan 20.30.

Nytt för i år är att var och en kan ladda ned en klimatapp där de kan göra små uppdrag, så kallade deeds, för att minska sitt klimatavtryck.

– Det kan handla om att sänka temperaturen i tvätt- eller diskmaskinen. Om du beställer öl på puben så kan du få förslaget att inte köpa flasköl utan öl på tapp. Det är mer klimatvänligt, säger Nina Schmieder pressekreterare vid WWF som arrangerar Earth Hour.

Det hela blir som en tävling där medborgarna kan kämpa kommunvis om vilken som kan minska utsläppen av klimatgaser mest.

– Intresset är stort. Innevånare från 205 kommuner och ett 100-tal företag har registrerat sig för att vara med, säger Nina Schmieder.

Uppsala kommun har valt att lägga Klimatveckan i samband med Earth Hour och ska så göra de kommande tre åren.

– Vi tycker att arbetet med klimatfrågan är mycket mer än bara den här timmen därför har vi valt att lägga Klimatveckan i anslutning till Earth Hour. Då blir Earth Hour som en avslutning på Klimatveckan, säger Hannes Vidmark som jobbar med ekologisk hållbarhet vid Uppsala kommun.

Hur är ni med då?– Klimatveckan avslutas redan klockan 14.00 på Vaksala torg och kommunen har inget speciellt arrangemang utöver det. Men var och en kan själv vara med och manifestera under Earth Hour.

Earth Hour ägde rum första gången 2007. Förra året deltog 188 länder och territorier.