Den 19 augusti planeras ett stort vattenkrig i Ekonomikumparken. 200 personer har meddelat  på Facebook att de kommer och nästan 3 000 är intresserade. Det är första gången vattenkriget hålls. Arrangörerna bakom initiativet vill att så många som möjligt ska delta och svalka sig i sommarvärmen. I eventet på Facebook uppmuntrar de deltagarna att fylla vattenballongerna, köpa de största hinkar de kan hitta och tömma Uppsalas leksaksaffärer på vattenpistoler.

– Det började med att vi såg ett liknande event i Stockholm som vi skulle gå på. Men det blev inställt, så då kom vi på att vi kunde ha det i Uppsala i stället, säger Niklas Olsson, en av arrangörerna av eventet.

Eventet skapades på Facebook den 14 juni. Men sedan dess har initiativet fått ta emot en del kritik i den rådande torkan. "Mest korkade event jag sett. Det är viktigt att vi sparar på vatten. Därför bör detta event ställas in", skriver en person i eventet på Facebook.

– Vi har ju tänkt på det själva redan. Det blir lite märkligt att ha vattenkrig just nu när det är så mycket torka och vattenbrist, säger Niklas Olsson.

Under de senaste dagarna har arrangörerna i stället funderat på olika alternativ. De vill inte ställa in mötet, men överväger att hitta på någon annan aktivitet.

– Vi har pratat om att ha kuddkrig i stället eller bara flytta det hela till en sjö, så man kan ta vatten därifrån, förklarar Niklas Olsson.

Senast den 12 augusti kommer arrangörerna besluta om det blir vattenkrig eller någon annan aktivitet. Deltagarna kan rösta på vilken aktivitet de helst vill se i eventets Facebook-sida, om vattenkriget ställs in.