Alla de elever som kom till stadshuset är ensamkommande och går på SPRINT, språkintroduktionskursen för nyanlända ungdomar på Rosendalsgymnasiet. Frågorna från ungdomarna var många.

– Det är bra för mig att komma hit. Vi behöver information för framtiden, säger Ayse Goban som flydde från Turkiet och har bott i Sverige i fyra månader.

Hon är 18 år och berättar att hennes dröm är att bli advokat. Under besöket ställer hon flera frågor till liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan som håller i mötet med ungdomarna.

Artikelbild

| Ayse Goban är 18 år och har flytt från Turkiet. Hennes dröm är att bli advokat.

Frågorna handlar om allt från hur man ska öka sysselsättningen bland nyanlända i Uppsala till hur det är att vara politiker i kommunen.

– I mitt hemland startar man på lägre nivå. I Sverige är nivån högre. Jag är glad att jag har fått chansen att komma hit, förklarar hon.

Mötena mellan ensamkommande grupper med flyktingungdomar och kommunens politiker har pågått under en tid. Något som Mohamad Hassan menar är viktigt fortsätter även i framtiden.

– Vi är ambassadörer för Uppsala kommun. Det är viktigt att de som kommer hit från andra omständigheter och med andra förutsättningar får se att avståndet mellan politiker och folket inte är lika stort som i deras hemländer, berättar han och fortsätter:

Artikelbild

| Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan höll i mötet.

– Jag kom själv hit som ensam flykting när jag var 18 år och vet hur det är. Det är viktigt att vi är ett föredöme, säger han.