Strax före midnatt, natten mot onsdagen, inträffade en detonation vid Kvarntorget i Uppsala. Sex kilometer därifrån, hemma i sin bostad i Valsätra, uppfattade seismologen Peter Schmidt ett dovt ljud vid samma tidpunkt.

– Det lät ungefär som om någon tappade en container. Jag tittade på klockan, hon var 23.36, berättar Peter Schmidt som tror att det var knallen vid Kvarntorget han uppfattade.

I Bälinge, cirka 13 kilometer från Kvarntorget, låg Diana Holm och sov när smällen skedde.

Artikelbild

| Så här såg det ut på Kvarntorget i Uppsala efter explosionen som inträffade natten mot onsdagen.

– Jag vaknade av ett ljud, det påminde om hur det låter när en stor plåtbit ramlar ner. Nästa dag läste jag på Facebook att många i Bälinge hade hört en smäll under natten, säger Diana Holm.

Klockan 23.36 den aktuella natten, exakt då Peter Schmidt noterat ett ljud, registrerades en markskaking av en seismometer vid Observatorieparken i Uppsala, 1,8 kilometer från Kvarntorget.

– Sannolikt handlar det om explosionen på Kvarntorget, säger Peter Schmidt som arbetar vid Insitutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.

Även måndagskvällens explosion vid socialkontoret i Gottsunda hördes vida omkring, bland annat i Sunnersta, enligt personer som hört av sig till UNT. Den detonationen gav dock inget utslag i universitetets mätinstrument.

Enligt Peter Schmidt kan lågfrekventa ljud som sprängningar uppfattas av människor på väldigt långa avstånd.

– Det hänger helt på väderförhållandena. Faktorer som vindriktning, vindstyrka, luftmassornas placering och annat är avgörande.