Fler parkeringar börda för sjukhuset

En konsultutredning ska föreslå lösningar på parkeringsbristen vid Akademiska sjukhuset.

Thomas Thunblom säger att Region Uppsala nu ska utreda vad det kostar att skapa fler parkeringsplatser vid Akademiska sjukhuset.

Thomas Thunblom säger att Region Uppsala nu ska utreda vad det kostar att skapa fler parkeringsplatser vid Akademiska sjukhuset.

Foto: TT/Region Uppsala

Uppsala kommun2019-10-14 08:00

Parkeringssituationen vid Akademiska sjukhuset har skapat frustration hos både anställda, patienter och besökare. Nu ska Region Uppsala utreda om det går att skapa fler parkeringsplatser i anslutning till sjukhusområdet, och vad det i så fall kostar.

– Vi ser en ökad efterfrågan på parkeringar. Det är klart att det kommer att kosta pengar att skapa nya p-platser. Det är i sin tur ytterst en fråga för politikerna. Nu vill vi ha alla fakta på bordet, säger Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör för fastighet och service vid Region Uppsala.

Regionen har nu gett uppdrag till konsultfirman Trivector som ska titta på möjligheter både inom själva sjukhusområdet samt på de övriga fastigheter som Region Uppsala äger i närheten, till exempel i Gluntenområdet samt på andra sidan Dag Hammarskjölds väg. Lösningarna kan handla om markparkeringar, parkeringsdäck eller underjordiska garage.

Ekonomin vid Akademiska sjukhuset är som vi tidigare rapporterat hårt ansträngd. Fastigheterna är en tung post och parkeringshuset går med miljonbelopp i förlust. Det blir en grannlaga uppgift för politikerna att prioritera mellan klimatmål, vård och ytterligare subventioner för dem som väljer att ta bilen.

Frågan är politiskt känslig. Många kan vara helt beroende av bil för att ta sig till sjukhuset. Regionens egen resvaneundersökning visar dock att många av sjukhusets anställda som åker bil till  jobbet bor i Uppsala tätort, även i närliggande områden som Kåbo, Fålhagen, centrala staden och Luthagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!