Förälder blev spottad på under innebandymatch

Det har varit stökigt i Sävja den senaste tiden. Förra helgen kulminerade det då en ung person ska ha spottat på en förälder efter att ha nekats att komma in i sporthallen.

I samband med en innebandymatch i Sävja sporthall ska en förälder ha blivit spottad på.

I samband med en innebandymatch i Sävja sporthall ska en förälder ha blivit spottad på.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-10-18 07:00

Tidigare har det vid Sävja kulturcentrum funnits väktare på plats kvällstid. I september förra året slutade området att patrulleras och det har blivit något lugnare, enligt Massood Moaf, verksamhetsledare vid Sävja kulturcentrum.
– Att det här händer är därför tråkigt. Det är oacceptabelt, säger han.

Händelsen han syftar på inträffade förra söndagen. På eftermiddagen spelades en innebandymatch mellan två flicklag i Sävja sporthall. 

Dagen innan hade flera ungdomar gått in i sporthallen och stört. Det hade därför bestämts att obehöriga inte skulle få komma in på söndagen. I samband med matchen försökte en grupp ungdomar ändå ta sig in i sporthallen.

När ungdomarna nekades inträde ska de ha börjat diskutera med två föräldrar.
– Jag stod i kiosken och såg att det hände något vid dörren. Jag gick dit och berättade för dem att vi bestämt att ingen skulle släppas in på grund av det som hänt dagen innan, säger en förälder som vill vara anonym.

Under matchens gång stod ungdomarna kvar utanför och "tjafsade".
– Då gick jag dit igen och bad dem att gå. En kille höll upp dörren och jag bad honom släppa. Det gjorde han inte så jag puttade bort honom. Då spottade han mig i ansiktet. En annan började måtta sparkar mot mig, berättar föräldern.

Under händelsen stod förälderns treåriga barn bakom och såg vad som skedde. 

Polis tillkallades till platsen och fick senare tag på de inblandade ungdomarna. Deras föräldrar kontaktades då.

I samband med att polisen fick tag på ungdomarna väcktes misstanke om ringa narkotikabrott.
– Det är alltså någon av dem som verkat drogpåverkad och tagits in för provtagning, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid polisens region Mitt. 

Mats-Ola Hjälm, ordförande i innebandyklubben Frötuna IBF säger att det varit stökigt vid Sävja sporthall tidigare, främst under kvällar då föreningens lag haft träningar.
– Snart får vi svårt att få föräldrar att vilja vara matchvärdar. Det är inte så kul att stå och bli hotad, säger han.

Massood Moaf vid Sävja kulturcentrum menar att det tidigare varit personer i 18- till 20-årsåldern som ställt till med bråk i området. Att en del av de som stökat förra helgen uppges vara så unga som i 12-årsåldern, gör honom orolig.
– Om någon stökar tar vi kontakt med föräldrarna och om inget händer då stängs de av från kulturcentrumet. I de fall vi pratat med föräldrar har vi sett förändring, säger Massood Moaf.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!