Den tidigare häktesvakten, en man i 50-årsåldern, misstänks för tjänstefel efter en händelse i november 2017. Mannen ska då ha slagit en person som var intagen på häktet med dennes bälte och sko, samt knuffat ner honom i en bänk.

Efter händelsen blev vakten av med sin anställning vid häktet. Redan då inleddes dessutom en förundersökning om tjänstefel. Den lades sedan ned efter att den dåvarande förundersökningsledaren inte ansåg sig ha tillräckliga bevis för att mannen gjort sig skyldig till något brottsligt.

Men i våras togs den alltså upp igen, denna gång av åklagaren Thomas Forsberg. Och efter att förhandling nu hållits i Uppsala tingsrätt är han säker på att resultatet kommer att bli en fällande dom:

– Ja, det är självklart. Det finns tydliga bevis på att han gick långt över sina befogenheter vid det aktuella tillfället, säger Thomas Forsberg.

De bevis som Thomas Forsberg hänvisar till består bland annat av en övervakningsfilm som visar den inträffade händelsen. Men enligt mannens advokat Jerker Öhrfeldt bör filmen tolkas annorlunda:

– Eftersom inspelningen saknar ljud hörs det inte att min klient vid upprepade tillfällen säger att den intagne mannen ska ta emot sina tillhörigheter, vilket han inte gör, säger Jerker Öhrfeldt och fortsätter:

– Så det kan se ut som att han blir slagen. Men tittar man efter noga syns det att min klient bara försöker räcka över hans tillhörigheter till honom.