Uppsala Slalomklubb driver Sunnerstabacken, eller Uppsala Alpina Center, på uppdrag av Uppsala kommun. I maj förra året beslutade den dåvarande majorteten i kommunen att avgifterna för liftkort skulle höjas. Dagkort för vuxna höjdes från 100 till 200 kronor och säsongskort för alla åldrar höjdes även de med 100 procent, från tidigare 600 kronor. Trots de högre priserna minskade totalintäkterna, vilket förklaras av statistiken som visar att antalet sålda dagkort minskade med 42 procent och försäljningen av säsongskort med 61 procent, jämfört med säsongen 2018.

– Politikerna har missförstått, man kan inte få en skidanläggning i Uppsala att gå med vinst, säger Martin Söderberg, ansvarig för liftkortsförsäljning Uppsala Slalomklubb.

LÄS MER: DEBATT: Dubbelt så dyrt att åka i Sunnerstabacken

Artikelbild

| Trots de höjda liftkortspriserna minskade totalintäkterna.

De som främst löste säsongskort under 2019 var klubbens medlemmar som tränar i backen, uppger Söderberg. Han befarar att många ungdomar förlorar möjligheten att åka skidor.

Oppositionen kritiserar beslutet och hävdar att de förutsåg ett minskat nyttjande av skidanläggningen.

– Om man dubblerar priserna på liftkort blir det så här, dyrt och dåligt är sällan lönsamt, säger Markus Lagerquist (M), vice ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

Lagerquist utesluter inte att ändra priserna igen, men vill framför allt ha en dialog med nuvarande styret om framtiden för Sunnerstabacken.

Artikelbild

| Liftkorten höjdes med 100%.

– Vi behöver fundera på hur vi ska få fler att åka. Om vi ska fortsätta satsa pengar på backen måste det generera att den används. Det är viktigt att backen finns kvar i kommunen.

UNT har sökt Caroline Hoffstedt (S), kommunalråd med ansvar för idrott och föreningar.