Försvann från Uppsala – hittades i Leksand

Efter att ha varit försvunnen i mer än tre månader är Norra Norby gårds stallkatt Moritz nu tillbaka i Uppsala.

Moritz hade varit försvunnen från stallet i Uppsala i mer än tre månader när en familj i Leksand hittade honom, mager men kelsjuk.

Moritz hade varit försvunnen från stallet i Uppsala i mer än tre månader när en familj i Leksand hittade honom, mager men kelsjuk.

Foto: Vendela Pettersson/Privat

Uppsala kommun2019-10-09 21:04

Det var i söndags som Anna Backman fick ett samtal från en familj i Leksand. De berättade att en mager men social katt samma dag hade kommit in i deras villaträdgård. Utifrån öronmärkningen kunde de på internet ta reda på att den kom från Norra Norby gård i Uppsala.

– Jag frågade om den hade en vit prick under hakan. När de sa ja var det självklart att ta bilen och åka och hämta honom direkt, säger Anna Backman, som är aktiv i Norra Norby gårds stallförening.

När hon fick samtalet hade katten Moritz varit helt försvunnen sedan den 29 juni. Fram till dess hade han bott i stallet tillsammans med hästarna och tre andra katter sedan förra hösten. Under den tiden hade han hunnit bli väldigt populär bland föreningens medlemmar.

– Även om vi främst har skaffat katterna för att de ska fånga möss och råttor så bryr vi oss väldigt mycket om dem, säger Anna Backman.

Nu i efterhand har hon förstått att Moritz måste ha hoppat in i en hästtransport som skulle till Leksand samma dag som han försvann. Väl framme i Dalarna tog han sig ut utan att bli upptäckt.

– Han har tappat mycket i vikt men är förvånansvärt kry för att ha levt utomhus så länge. De första dagarna får han sitta i karantän i några dagar och långsamt äta upp sig.

Förutom sin öronmärkning hade Moritz också ett ID-chip inopererat. Om en katt försvinner tror Anna Backman att det är bra med dubbla märkningar:

– Tröskeln för att googla en öronmärkning är nog lägre än den är för att gå till en veterinär och läsa av ett chipp.

Karta: Leksand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!