Kommunen har nyligen lanserat ett program med ett 80-tal åtgärder för att motverka kriminalitet och stärka tryggheten i Gottsunda. Ett tjugotal personer kom till mötet där företrädare för Socialdemokraterna redogjorde för vad som är på gång dels i området, dels på det nationella planet.

En kvinna på mötet, som berättade att hon bott 31 år i Gottsunda, efterlyste tuffare tag mot dem som begår brott och ställer till bråk.

– Jag tycker att polisen har en för mjuk linje mot de kriminella, sa hon. Jag förstår att unga väljer en kriminell livsstil när de ser hur mycket pengar man kan tjäna på det.

Artikelbild

| Träff. Hur ska segregation och gängkriminalitet motverkas i Gottsunda? Diskussionen leddes av Erik Pelling (S), t v. Med på bilden även Ylva Stadell (S), som sitter i socialnämnden.

– Själv har jag jobbat 18 år i kommunen och har inte råd att köpa en bostadsrätt, då är det provocerande att se hur en del glider fram i sina stadsjeepar.

Hon fick mothugg mot en man i publiken.

– Vi måste även fundera på hur vi kan hjälpa de kriminella att komma vidare i livet. Jag är själv drabbad genom att ha fått min bil uppbränd här i Gottsunda vilket kostat mig 15 000 kronor. Men jag tycker ändå vi måste se hur vi kan stötta de kriminella ur ett mänskligt perspektiv.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) som ledde mötet betonade att det går att jobba på två parallella spår samtidigt.

– Man kan både sätta gränser och stödja. Det ska bli konsekvenser om man begår brott men den som varit på institution ska få hjälp att återvända till samhället.

I Gottsunda centrum stötte UNT ihop med Linda Persson, 37 år, som vuxit upp i Gottsunda där hon sedan dess bott i perioder. Hon tycker att det ibland kan vara oroligt i området men menar att vissa saker har blivit bättre sedan hennes uppväxt på 80- och 90-talet.

– Det känns som att det finns ett större lösningstänk idag. Myndigheterna och andra aktörer är mer förberedda om det uppstår problem och har blivit bättre på att ta tag i sådant som går snett.

Shahid Syed driver en butik i Gottsunda centrum. Han tycker att samarbetet mellan Gottsundas fastighetsägare har förbättrats på senare tid, exempelvis genom att man utbyter information med varandra om det varit stök eller stölder.

Det Shahid Syed allra mest önskar sig i Gottsunda är en närpolisstation.

– Jag pratade med Stefan Löfven när han besökte Gottsunda i november och då sa han att det ska öppnas en närpolisstation här men än har det inte blivit någon.

– Jag hoppas även att det blir mer kameraövervakning i området, det skulle avskräcka kriminella från att begå brott.