Polisen larmades till Gottsundaskolan 02:43 på måndagsmorgonen. Sju minuter senare var första patrullen på plats och kunde omgående gripa de två flickorna i skolans entré. Poliserna såg genom ett fönster att det brann och försökte ta sig in men fick backa ut då elden redan spridit sig till taket. Det ursprungliga larmet gällde endast att det var personer i skolan.

– Två tonårsflickor är gripna misstänkta för mordbrand. De greps först, men är hos sina föräldrar nu eftersom de är så unga, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid polisen.

Enligt honom finns det inga andra misstänkta i nuläget.

– Flickorna går inte på skolan, enligt vad vi förstått av samarbetet med sociala myndigheter, säger Stefan Siesing.

Eftersom de misstänkta är barn utreds ärendet som en så kallad LUL-utredning, med hänvisning till lagen med särskilda bestämmelser och unga lagöverträdare.

Närmast för flickorna väntar nu förhör med både vårdnadshavare och sociala myndigheter närvarande. Skulle de två tonårsflickorna dömas till ansvar riskerar deras föräldrar att bli skadeståndsskyldiga, enligt Stefan Siesing.

Han framhäver också att polisen inte misstänker att branden utgör någon form av hämndaktion, vilket det ska ha spekulerats i på sociala medier.

– Det ryktet vill vi släcka. Vi behandlar detta som en isolerad händelse och ingenting annat.

Polisens tekniska undersökning på brandplatsen kommer inte kunna genomföras förrän någon gång under tisdagen. Det är fortfarande för varmt för att man ska kunna arbeta, samtidigt som räddningstjänsten fortfarande jobbar med eftersläckning.

– Det är för varmt för våra brandhundar och vi kommer inte in i den "heta zonen" i dag, säger Stefan Siesing.

Polisen kommer dock att stanna kvar med resurser i Gottsunda centrum under hela måndagen.

– Vi jobbar trygghetsskapande och med att hålla avspärrningarna.

Den gångna helgen bröt sig okända gärningsmän även in genom ett fönster på Gottsundaskolan. Enligt Stefan Siesing finns i nuläget ingen misstänkt koppling mellan inbrottet och branden.