I dag, den 13 oktober, firas Tidningsbudens dag, som ursprungligen instiftades i USA. Tanken med dagen är att uppmärksamma en yrkeskår som oftast jobbar i det tysta.

Elvis TanchiAshu har varit tidningsbud i åtta år och berättar att han stortrivs med sina arbetsuppgifter. Det är ett självständigt arbete utan stress.

Innan natten är till ända har han delat ut UNT, Svd och DN i prenumeranternas brevlådor. Varje dag, året om.

Artikelbild

| Tidningsbudet Elvis Tanchi Ashu tar sitt jobb på allvar. Under brandnatten i Gottsunda såg han till att UNT kom ända fram till brevlådan, trots stora hinder på vägen.

– Kosta vad det kosta vill. Tidningen ska ut, säger Elvis TanchiAshu.

Och det var just detta som ställdes på sin spets under brandnatten.

Efter att ha klarat av utdelningen i Sunnersta, var sista stoppet i Gottsunda centrum, där han levererar till butiker, kyrkan, biblioteket och skolan.

– När jag kom fram vid halvsexsnåret såg jag ett hav av eld. Det var brandmän och poliser överallt. Hela himlen var upplyst och det var riktigt otäckt.

Artikelbild

| Tidningsbudet Elvis Tanchi Ashu befann sig i Gottsunda på brandnatten. Mot alla odds såg han till att tidningen kom fram.

Han insåg snabbt att han inte skulle lyckas ta sig förbi avspärrningarna för att dela ut UNT till Gottsundabiblioteket.

– Så jag kallade till mig en polis, lade tidningen i en plastpåse och bad polisen att lägga den i Gottsundabibliotekets brevlåda. Skolan brann men det gjorde ju inte biblioteket.

Dagen därpå blev det problem med leverans till Gottsundakyrkan.

– En väktare kom fram och sa att jag inte fick vara där. Men jag fortsatte förbi avspärrningen och fick ett okej till slut. Risken att det skulle hända mig något var ju väldigt liten, säger Elvis TanchiAshu, som beklagar att han inte längre kan dela ut två exemplar av UNT till Gottsundaskolan som han alltid gjort.