Det är organisationen Motormännens vägombud som under 2017 har inventerat och bedömt ungefär 250 rastplatser runt om i Sverige. I varje län har den bästa rastplatsen utsetts och man har undersökt tillgänglighet, utrustning, funktionalitet och skötsel. I Uppsala och Stockholms region är det rastplats Torsberget, som ligger 10 kilometer norr om Uppsala, på E 4 som hamnar högst upp på topplistan.

­– Inventeringen av rastplatserna är en del i vårat trafiksäkerhetsarbete. Det är viktigt att det finns bra och fräscha ställen för bilister att rasta på vid längre körningar. Det är nödvändigt med rastplatser, de är lite bortglömda tycker jag och för yrkestrafikanter är de jätteviktiga, säger Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Vägombuden har en lista med kriterier som de går igenom, med olika saker som bedöms, och sedan sätts poäng på rastplatsen.

Artikelbild

| Det är viktigt att ta en paus vid en rastplats ibland!

– Vi bedömer olika saker, om platsen är handikappanpassad, om det är barnvänligt för barnfamiljer. Sen bedömer vi också säkerheten när en bil kör ut i trafiken igen så att det inte blir någon olycka när de kommer ut på vägarna. Jag kan inte säga hur mycket just Torsberget fick men det är över 800 poäng, 870 poäng är det högsta man kan få, säger Carl Zeidlitz.

Motormännen är på plats två gånger per år, en på våren och en på hösten.

– Det är vi för att se så att rastplatsen håller en hög och jämn standard och inte bara städas en gång, säger Carl Zeidlitz.

Ett plakat kommer att sättas upp på rastplatsen.