Här får du frukten i avfallspåsar

Mindre plastanvändning och färre turer till återvinningscentraler för att hämta kompostpåsar. Det ska materialbytet i fruktdisken leda till.

På Coop i Boländerna erbjuds nu kunderna en mer miljövänlig påse att plocka frukten i.

På Coop i Boländerna erbjuds nu kunderna en mer miljövänlig påse att plocka frukten i.

Foto: Privat / Anders Ohlsén

Uppsala kommun2019-11-12 21:02

Sedan i september har Uppsalaborna erbjudits komposterbara papperspåsar för sitt matavfall. De gratis påsarna kan hämtas på samtliga återvinningscentraler runt om i Uppsala.

Tillsammans med Stora Coop i Boländerna och Ica Kvantum i Gottsunda försöker nu Uppsala Vatten och Avfall påverka konsumenternas vanor ytterligare. I butikerna finns de bruna papperspåsarna vid frukten, så att kunderna kan välja att lägga frukt i dessa i stället för i plast och därefter använda dem för matavfall hemma. 

Faller testet väl ut, om kunderna väljer papper före plast, kommer samarbetet fortsätta. 

Hittills har responsen varit bra.
– Vi kom igång förra veckan. Kunderna verkar positiva, säger Anders Ohlsén, stormarknadschef på Coop Boländerna. 

Eftersom papperspåsen är något tyngre än sin plastdito kommer frukt och grönt-påsarna bli lite tyngre och därmed dyrare. På Ica kommer man därför skänka mellanskillnaden till Världsnaturfonden.

De båda mataffärerna har fått 45 000 kostnadsfria papperspåsar vardera. Om projektet blir permanent kan Uppsala Vatten dock begära något i utbyte för påsarna, berättar Jonathan Sohl, kommunikatör på Uppsala Vatten och Avfall.

Finns det en risk att kunden får med sig för många papperspåsar hem?
– En liten risk, ja. Många använder dock redan i dag nätkassar och annat och det kan vara bra som komplement. Fokuset ligger på att det ska vara enkelt att få hem papperspåsar och att de används mer än en gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!